ZAGREB - OD STALNOG DOPISNIKA

Novoizabrani hrvatski predsednik Zoran Milanović danas će zvanično biti inaugurisan na svečanosti u Zagrebu, koja će se razlikovati od dosadašnjih, kada su predsednici Stipe Mesić, Ivo Josipović i Kolinda Grabar Kitarović polagali zakletvu. Inauguracija će se održati u svečanoj dvorani na Pantovčaku, bivšoj Titovoj vili, koja je sedište hrvatskog predsednika.

Do sada su sve inauguracije bile na Markovom trgu, gde je sedište Sabora i vlade, a Milanović na to nije pristao kako bi se izbegli pozivi onima koje ne želi da vidi na svečanosti. Tako će na inaguraciji biti svega četrdesetak osoba, među kojima su sudije Ustavnog suda, predesnik vlade Andrej Plenković, šef Sabora Gordan Jandroković i bivši predsednici Mesić, Josipović i Kolinda Grabar Kitarović. Biće tu i Milanovićeva supruga Sanja Musić Milanović, dvojica sinova i majka Gina.

Milanović nije pozvao predstavnike Katoličke crkve, ali će ipak pročitati zakletvu u kojoj piše "Tako mi Bog pomogao". Nije pozvan nijedan inostrani državnik, a novi hrvatski predsednik je najavio da će najpre putovati u Sloveniju i Austriju. Smatra da te tri države moraju da sarađuju i vode inicijative u ovom delu Evrope, a protivi se američkoj inicijativi "Tri mora" koju je promovisala Kolinda Grabar Kitarović.


Pročitajte i:"O mom radu govoriće istorija": Kolinda uputila oproštajnu poruku svim Hrvatima


Bivša predsednica će dobiti kancelariju i ima pravo na šest punih plata i šest plata koje su 50 odsto pune plate. Najavila je da će ostati u Hrvatskoj, čeka je doktorat i želi da realizuje neke projekte o kojima do sada nije govorila. Sa Pantovčaka odlazi sa celim timom, koji će biti zamenjen Milanovićevim ljudima, s tim da će šef Kancelarije biti ugledni pravnik Orsat Miljenić, a jedan od savetnika bivši šef bezbednosne agencije SOA Dragan Lozančić. Premijer Andrej Plenković pozvao je Kolindu Grabar Kitarović da se vrati u HDZ, ali se ona još nije izjasnila. Jedna od prvih promena biće u mejl adresama koje su dosad glasile "predsjednica.hr", a menjaće se u "predsjednik.hr".

SPREMNO Kancelarija predsednika na Pantovčaku Foto Vikipedija


Kohabitacija između Plenkovića i Milanovića mogla bi da bude burna, iako se novi predsednik izjasnio da se neće mešati u poslove vlade. Ali, kako Hrvatsku čekaju parlamentarni izbori na jesen, sigurno je da će dati vetar u leđa, sada svojoj već bivšoj, stranci SDP, koja ima veliku šansu da sruši HDZ. Milanović će mnogo više pažnje posvetiti i evropskim temama i odmaknuti se od Amerike, sa kojom je Kolinda Grabar Kitarović imala dobre odnose.

Novi predsednik je najavio i da će imati mnogo manje ljudi u kancelariji i svega nekoliko savetnika koji će primati platu. Sadašnji budžet za funkcionisanje kancelarije iznosi oko 40 miliona kuna, što je manje od šest miliona evra, a Milanović bi mogao da ostvari značajne uštede.


PUT U MOSKVU

MILANOVIĆ je najavio da će prihvatiti poziv i učestvovati na zagrebačkom samitu u maju na kom će se razgovarati o proširenju EU. Među prvima je Moskva uputila poziv Milanoviću da dođe na vojnu paradu povodom 75-godišnjice završetka Drugog svetskog rata, što je on i prihvatio.