Policajci Federalne uprave policije su u saradnji sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona, nakon višemesečne istrage pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, započeli operativnu akcije kodnog naziva „Lim 2“, protiv narko mafije.

Pročitajte još: Makedonac krio gomilu heroina u kolima, uhvatili ga kraj Lapova

U skopu akcije, a po naredbi Opštinskog suda u Sarajevu, učinjeni su pretresi na 24 lokaciji na području opština Novi Grad, Novo Sarajevo, Trnovo, Vogošća i Konjic.Uhapšeni su M.B.(40), E.R. (37), M.B.(29), S.H. (41), E.V. (33), A.A. (21.), A.V. (44), E.M. (46), H.M. (25), S.M. (46), Dž.H. (35), A.B. (31), A.S. (32), E.DŽ. (35), I.B. (42), E.Š. (40), N.DŽ. (38) A.M. (30) i H.H. (32) koji se dovode u vezu sa trgovinom narkoticima.

-Radi se grupi osoba, koje je u cilju sticanja novčane koristi za sebe i druge , od avgusta prošle do januara ove godine na području Kantona Sarajevo i šire, umišljeno i neovlašćeno nabavljali, kupovali, držali, prenosili, nudili na prodaju i prodavali opojne droge pri čemu su stekli veću novčanu dobit - rečeno je „Novostima“ u policiji.

Prilikom pretresa do sada je pronađena i oduzeta značajna količina materije koja asocira na opojne droge heroin, amfetamin, kanabis „Sativa L“ i kokain, vage za precizno vaganje, novac, mobilni telefoni i SIM kartice, jedno vozilo, alat podesan za otuđenje vozila kao i drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa krivičnim delom.

Značajnu podršku prilikom sprovođenja ove istrage pružala je Obaveštajno sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine.