ZAMENIK predsednika DPS i predsednik crnogorske vlade Duško Marković učinio je grub pokušaj manipulacije građanima proglasivši mitropolita Amfilohija za čelnika nekog političkog pokreta, uzevši kao argument za to svoju tvrdnju da se mitropolit sastao sa delom crnogorske opozicije.

U reagovanju Mitropolije crnogorsko-primorske na izjavu Markovića prilikom posete Pljevljima, da je mitropolit Amfilohije na litijama "okupio anticrnogorsku opoziciju", kaže se i da "on nije objasnio da li bi to u isto vreme značilo da se mitropolit stavio na čelo Vlade Crne Gore, kad se susreo sa njim na dan izglasavanja diskriminatorskog i antiustavnog zakonskog propisa o obračunu sa Srpskom pravoslavnom crkvom".

- Da li bi to značilo da se mitropolit stavio na čelo Velike Britanije kad se sreo sa ambasadorom te zemlje u Crnoj Gori, ili se sam gospodin Marković stavio na čelo SAD kad je razgovarao sa predsednikom te zemlje u septembru 2018. godine - ističe se u reagovanju MCP. - Svi građani Crne Gore, bez obzira na etničko i nacionalno opredeljenje, imaju svoje mesto na litijama koje Crkva organizuje, naročito oni kojima su na srcu obraz i dostojanstvo Crne Gore.

PROČITAJTE JOŠ - Svi se pitaju odakle toliko srpskih barjaka na ulicama Crne Gore? Za to su zaslužna - DECA (FOTO)

Mitropolija saopštava i da je političko opredeljenje potpuno nevažno za one koji su u litijama, a one su utoliko političke koliko je njihova molitva usmerena na promenu zakonskog neprava koje je ustanovila skupštinska većina (uz hapšenje opozicionih poslanika). Dodaju i da se ne može smatrati ozbiljnom tvrdnja Markovića da u litiji nema mesta za Crnogorce:

- Staranje o duhovnim potrebama pravoslavnih Srba i Crnogoraca gospodin Marković trebalo bi da prepusti pravoslavnoj crkvi, a svoju ozbiljnost i privrženost "građanskoj i demokratskoj" Crnoj Gori najbolje bi pokazao vodeći računa o životnom standardu svih građana. Molebani i litije se održavaju da bi Crna Gora bila bolja i naprednija, jer što je više takva i što je pravednija - to je jača njena suverenost.

Iz Mitropolije poručuju da na litijama nema nikave propagande o tome da će Crna Gora biti srpska, jer je, kako navode, ona jednako država i Srba i Crnogoraca i svih drugih koji u njoj žive. O slikanjima trobojki po Crnoj Gori dodaju da Mitropolija nije organizator tih akcija, pozivajući Markovića da se priseti kako je upravo partija kojoj pripada na više izbora izlazila sa trobojkama, nego bez njih.

- Pokazivati takvu odbojnost prema zastavi pod kojom je proglašena Kraljevina Crna Gora (a time uživa i zaštitu u skladu sa važećim zakonodavstvom Crne Gore), u najmanju ruku je vrlo neobično, osobito kad dolazi sa tako visokog mesta države koja želi da baštini kontinuitet sa tom istom Kraljevinom - ocenjuju u Mitropoliji.

PROČITAJTE JOŠ - “Otrovali su celo naselje!”: Policajci BEZ IDENTIFIKACIJA tuku goloruke Podgoričane, oni NE DAJU srpsku trobojku (FOTO/VIDEO)

Inače, u Crnoj Gori danima građani u velikom broji slikaju murale sa trobojkom na javnim površinama. Gotovo da nema grada, sela i zaseoka koji ne osvane sa nekadašnjom zastavom Crne Gore. Policija, međutim, primenjuje represivni aparat, hapsi uglavnom mladiće koji crtaju zastavu na fasada zgrada, automobilima, trafostanicama - gde stignu!

RAZUMEVANjE AMBASADORKE

MITROPOLIT Amfilohije primio je u Cetinjskom manastiru Alison Kemp, ambasadorku Ujedinjenog Kraljevstva u Crnoj Gori. U saopštenju Mitropolije navodi se da ambasadorka ceni miran način na koji učesnici molebana i litija izražavaju svoj stav i svesna je jačine osećanja koje ovo pitanje pobuđuje u društvu. Takođe je ukazala da u svakoj društvenoj situaciji, a posebno u ovako osetljivim momentima, dijalog treba biti put ka prevazilaženju problema.

OTVORENI ZA DIJALOG

U MITROPOLIJI crnogorsko-primorskoj ostaju otvoreni za početak pravog, istinskog i transparentnog razgovora sa crnogorskim vlastima o svim otvorenim pitanjima. Prvo i najvažnije od njih je diskriminatorski Zakon o slobodi veroispovesti, koji je, kako ocenjuju, već proizveo neželjene posledice po crnogorsko društvo.
- Sve čemu smo dosad svedočili predstavljalo je samo simulaciju dijaloga, bez ikakve želje vlasti za istinskim dogovorom - ističu u Mitropoliji.

DEDI ISPUNIO ŽELjU

ZANIMLjIVA je ispovest uhapšenog Danila Vukadinovića.

- Oko 23 časa izašao sam ispred svoje kuće i na trafostanici koja se nalazi pored puta, počeo da crtam crnogorsku trobojku sprejom. To sam uradio jer sam sanjao mog pokojnog dedu, koji se borio za ovu državu i bio veliki Crnogorac, i u snu mi je rekao da želi da je nacrtam i da je vidi iz groba. I želju sam mu ispunio - kaže ponosno Vukadinović!