- Crna Gora u ove svetosavske dane pokazuje svoje pravo lice. Sinovi i kćeri, deca Svetoga Save, idu njegovim putem, putem istine i pravde, boreći se protiv nepravde, protiv zla i nasilja, besporetka, protiv lakoumstva, protiv osione vlasti. Ovih dana mi idemo jevanđeljskim hodom. Savinim hodom, štiteći one vrednosti koje je Sveti Sava tako blistavo i snažno naznačio i darovao svome rodu, među njima posebno treba da pomenemo Njegoša, Marka Miljanova i Mojsija Zečevića.

Pročitajte još: Protest Srba u Ženevi: Pred sedištem UN skrenuli pažnju na otimanje svetinja

Ovako je u subotu veče u Beranama, na prvoj Svetosavskoj akademiji ove godine u Crnoj Gori, besedio episkop budimljansko-nikšićki gospodin Joanikije, ističući da je Sveti Sava ostavio zaveštanje da onaj koji ide pred narodom, kao vođa naroda, mora da bude pobožan i krstonosac i da štiti veru i da čuva narod i da bude smiren pred Bogom da bi bio primer u dobru i čestitosti i u svakoj pravdii ljubav svima ostalima.

Govoreći o delu Svetoga Save episkop Joanikije je kazao da je on postavio najvaće standarde u književnosti, živopisu, arhitekturi i ostalim umetnostima.

- Dao je srpskom narodu preko pravnih spisa pravo i pravdu, jednom rečju pokrenuo sve talente svoga roda na slavu Božju. On je probudio stvaralački umetnički i državotvorni duh svoga roda, a što je posebno važno naglasiti, on je kao svetitelj Božji mnoge iz svoga roda povukao putem apostolskim te su ga sledili i za vreme njegovog života i sveštenici, monasi, igumani, episkopi, ali i sve do dana današnjega idu tom carskom, svetosavskom stazom. Blagodarim za ovu ljubav i podršku koju ste pokazali ovih dana, za ljubav i podršku svojoj Crkvi, svojim svetinjama, svojim precima i svome potomstvu, kazao je episkop Joanikije.