Skoplje od stalnog dopisnika „Novosti“


Vlada Republike Severne Makedonije (RSM) u utorak je usvojila predloženo zakonsko rešenje resornog Ministarstva pravde kojim se odluke o lustraciji sprovedene u periodu prethodne vlasti proglašavaju ništavnim sa svim pravnim posledicama.


Po sili predloženog zakonskog rešenja Vlade premijera Zorana Zaeva, potiru se i poništavaju svi pravni akti, dejstva, mere i pravne posledice postupaka u procesu lustracija, sprovedenih od strane bivše Komisije za verifikaciju činjenica.


Pomenutim zakonom, kako se precizira u saopštenju, „ispravlja se jedna dugogodišnja nepravda učinjena licima koja su bila žrtve postupka pred Komisijom za verifikaciju činjenica i drugim nadležnim organima, o kojima je javnosta bila upoznata i preko slučajeva naručenih lustracija, spominjanih u objavljenim telefonskim razgovorima“.


Iz Ministarstva pravde je potvrđeno da primenom pomenutog zakonskog rešenja, u potpunosti postaju ništavne sve pravne posledice proizvedene pravnim aktima Komisije za lustraciju.


Pročitajte još: Bez lustracije teško do Evrope


Oštećeni odlukama i aktima lustracije, saopšteno je, imaju pravo nadoknade štete tužbama „pred nadležnim sudom protiv Republike Severne Makedonije“, saglasno odredbama Zakona o obligacionim odnosima, u roku od 60 dana, od dana stupanja na snagu ovog zakonskog rešenja.


Ova Vlada nastavlja da ispravlja nepravde! Naručeni procesi takozvane lustracije ostaće samo loša memorija iz vremena režima, oglasio je na svom fb profilu premijer Zaev.