Migranti iz Bihaća idu u Sarajevo: Zatvara se kamp iz kog stižu užasne slike nehumanih uslova

S. Mišljenović

06. 12. 2019. u 22:08

Мигранти из Бихаћа иду у Сарајево: Затвара се камп из ког стижу ужасне слике нехуманих услова

Migranti u kampu "Vučjak" Darko Bandić/Tanjug

Mektić: Svi će biti prebačeni bez obzira želeli oni to ili ne

TRANSPORT oko 1.000 migranata iz kampa "Vučjak" u kasarnu Blažuj kod Sarajeva započeće u ponedeljak!

Ovo je dogovoreno na sastanku ministra bezbednosti BiH Dragana Mektića i premijera Unsko-sanskog kantona Mustafe Ružnića. Iako se u više navrata spominjalo da bi migranti iz "Vučjaka" mogli završiti u nekoj od opština u Federaciji BiH gde su Srbi većinski narod, od toga za sada nema ništa i migranti iz Bihaća idu za Sarajevo.

Pročitajte još: Ostali bez novca, telefona, tope sneg da bi pili vode, počeli i napadi na policiju: U kampu Vučjak humanitarna kriza, moguće katastrofalne posledice!

Već mesecima situacija u najvećem kampu za migrante u BiH, "Vučjaku", katastrofalna je jer nema vode, struje, kanalizacije, a migranti su zimu dočekali na otvorenom, promrzli u šatorima. Žitelji kampa su iz protesta odbijali hranu i ogrev, a dogodio se i napad na policajce. Kako je navodilo u medijima, da bi došli do vode, migranti su topili sneg.

Pročitajte još: Migranti tope sneg da bi pili vodu: Kampu Vučjak preti humanitarna katastrofa (VIDEO)

- Radimo intenzivno na opremanju kasarne u Blažuju i ona će vrlo brzo biti spremna - kazao je ministar Mektić. - Do kraja sledeće sedmice "Vučjak" će biti zatvoren. Imamo i plan za migrante smeštene u "Miralu" i "Biri" da ih izmestimo van Unsko-sanskog kantona. Napravićemo veći tranzitni centar kako bismo oslobodili urbanu sredinu i omogućili funkcionisanje lokalne zajednice.

On dalje dodaje da će komunalne službe ukloniti šatore i očistiti prostor kako ne bi postojala mogućnosti povratka.

- Migranti će biti prebačeni bez obzira na to što ne žele - ističe Mektić. - Oni su ovde ilegalno i ne mogu oni određivati lokacije gde će biti, niti upravljati migracijama u Bosni i Hercegovini.

Premijer Unsko-sanskog kantona izjavio je da ga raduje ishod ovog dogovora s obzirom na to da će se rešiti problem "Vučjaka", ali i drugih centara.

U međuvremenu, migranti iz "Vučjaka" su poručili da ih iz Unsko-sanskog kantona mogu odvesti samo - silom! Oni kažu i da žele samo u Evropsku uniju.

Kada je reč o centrima "Sedra" i "Borići", u kojima su smeštene ranjive kategorije, oni dobro funkcionišu, deca idu u školu i tim primerom smo mi u USK najbolje odgovorili migrantskoj krizi - rekao je Ružnić. - Imamo jedan vremenski period pred sobom pre nego krene očekivani novi migrantski talas, ali do tada bi trebalo da imamo tranzitni centar prema kojem će migranti biti usmereni, a pritisak će se na Bihać i Veliku Kladušu smanjiti.

U petak se oglasio i šef poslaničkog kluba Slobodarske partije Austrije (FPO) Herbert Kikl, inače nekadašnji ministar unutrašnjih poslova, koji smatra da bi Beč trebalo da uputi brzu pomoć BiH kako migranti ne bi mogli štrajkom glađu izboriti slobodan put ka Austriji.

- Cilj svih tih migranata nisu balkanske zemlje. Štrajk glađu u "Vučjaku" ima samo jednu svrhu, a to je da se izbore za put ka centralnoj Evropi - smatra Kikl koji ističe i da pritisak migranata raste na Balkanu.

NAJAVA PROTESTA U BLAŽUJU

NAKON što je obelodanjeno da se kamp "Vučjak" zatvara i da se migranti sele u kasarnu u Blažuju kod Sarajeva, reagovali su meštani Blažuja, koji su poručili da ne žele migrante u svom naselju.

- Organizovaćemo i proteste - poručuju meštani Blažuja. - Okupićemo se kao znak upozorenja. Ukoliko nas budu ignorisali, sledi blokada puteva i institucija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije