Srbi gurnuti na margine: Istoričar Goran Kiković o situaciji u CG

M. SEKULOVIĆ

04. 12. 2019. u 08:52

Срби гурнути на маргине: Историчар Горан Киковић о ситуацији у ЦГ

Goran Kiković / Foto Privatna arhiva

Istoričar Goran Kiković: Crnogorski Srbi danas traže status konstitutivnog naroda, jer u ovakvoj državi nemaju nikakva prava. Položaj postao nepodnošljiv posle referenduma

CRNOGORSKI Srbi danas traže status konstitutivnog naroda, jer u ovakvoj državi nemaju nikakva prava. Raspadom bivše "velike" Jugoslavije i stvaranjem novih država ponovo je otvoreno na dramatičan način ionako polurazrešeno i naopako postavljeno "srpsko pitanje". Sa otcepljenjem Crne Gore, uz istovremeno držanje Republike Srpske u okviru BiH i drsko zapadno delovanje u podršci nezavisnosti lažne države Kosovo, sprovodi se marginalizacija značaja srpskog naroda na Balkanu. Zbog toga Srbi u Crnoj Gori moraju tražiti svoja prava, pre svih pravo na nacionalne, kulturne i prosvetne institucije i svoje udžbenike istorije i srpskog jezika i književnosti, makar ih uvozili iz Srbije i Republike Srpske.

Ovo kaže predsednik Srpske narodne odbrane Vasojevića i Limske doline, istoričar Goran Kiković, inače potpredsednik SO Berane.


PROČITAJTE JOŠ:
Poslanici DF-a predlažu: Dan rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša da se proglasi državnim praznikom kulture

- Po srpski narod je dugoročno najopasnije poistovećivanje sa novom crnogorskom izmišljenom nacijom i lažna priča kako u Crnoj Gori svi imaju ista prava po Ustavu. Jer, nakon referenduma, položaj Srba u Crnoj Gori postaje nepodnošljiv, pošto su Srbi marginalizovani u svakom pogledu: bez svojih medija, bez adekvatnog političkog predstavljanja, ekonomski ugroženi i bez ikakvog uticaja na kreiranje državne politike, u državi u kojoj su uvek bili autohtoni narod, a danas odjednom - nisu više - objašnjava Kiković.

- Crnogorski režim ne obezbeđuje elementarna prava za srpsku zajednicu ni na nivou nacionalnih manjina, tako da su nedopustivo prokazani i prognani srpski jezik, zastava trobojka a sve žešće i Srpska pravoslavna crkva, na koju se režim okomio poslednjih meseci. Srpski narod je jedinstven u osudi uvođenja crnogorskog jezika i izričit je u odbrani i održanju srpskog jezika i ćirilice, ali će morati da se izbori i za ostala prava koja su mu pogažena.


STATISTIČKA GREŠKA

IAKO, po popisu aktuelne vlasti, u Crnoj Gori ima oko 28,73 odstonacionalnih (etničkih) Srba, procenat zaposlenih građana srpske nacionalnosti u najznačajnijim crnogorskim institucijama, po poslednjem državnom istraživanju je, tvrdi Kiković, na nivou statističke greške. Prema njegovim rečima, bez obzira na to što Srbi čine gotovo trećinu građana Crne Gore u Službi predsednika države, Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, Upravi za kadrove, Generalnom sekretarijatu Vlade, Sekretarijatu za zakonodavstvo Vlade, ministarstvima pravde, rada i socijalnog staranja, nauke, Vrhovnom, Upravnom i Apelacionom sudu, ali i Veću za prekršaje nema zaposlenih Srba!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije