- KRALj Nikola je izuzetna ličnost u našoj istoriji, ne bez razloga nazvan carem junaka. U svoje vreme je dobio i nezavisnost Crne Gore i mnoga druga dela učinio. A među najznačajnijim njegovim delima je oslobođenje Kosova i Metohije, zajedno sa njegovim zetom, kraljem Petrom Prvim Karađorđevićem. Mnogo je značajno da pomenemo to njegovo oslobođenje Kosova i Metohije u ovo naše vreme, kada su se njegovi naslednici u Crnoj Gori odrekli Kosova i Metohije i predali KiM u ruke razbojnika, bogoubica i bratoubica. A prije njih, ovih sadašnjih razbojnika, su se nažalost upravo naši crnogorski titoisti odrekli Kosova i Metohije 1945. godine i time položili temelj ovome što se danas tamo događa. Ja mislim da je od svih rana koje je kralj Nikola doživio, i za života i nakon upokojenja, najdublja upravo rana od toga što se dogodilo i što se događa sa Kosovom i Metohijom.


Pročitajte još: UPORIŠTE U TRADICIJI I TRAJANjU CRNE GORE: Za trobojku i srpski jezik


Ovo je u besedi posle parastosa kralju Nikoli, kraljici Mileni, princezama Vjeri i Kseniji i svim upokojenim članovima svetorodne loze Petrovića, služenom u utorak u crkvi Roždestva Presvete Bogorodice na cetinjskom Ćipuru, kazao arhiepiskop cetinjski, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. Parastos je služen na tridesetu godišnjicu prenosa njihovih zemnih ostataka u otadžbinu iz Italije.


Pročitajte još: Patrijarh je stigao među svoje i na svoje


- Nadam se da će i princ Mihailo i otali Petrovići, čiji su grobovi rasuti po Evropi, biti preneseni i sahranjeni na dvorskom groblju koje se nalazi u Cetinjskom manastiru. Pogotovo sinovi kralja Nikole, koji su kršteni u Cetinjskom manastiru. Tu su primali i sveto pričešće. Tu su dolazili sve dok su bili ovde, pa bi bila grehota i prema njima sramotno da ih sahranjuju negde drugde nego onde gde je predvideo da budu sahranjeni njihov otac knjaz Nikola, kazao je mitropolit Amfilohije, ističući da je pesma kralja Nikole ''Onamo ‘namo jedina prava i istinska himna Crne Gore, koju su sabrani otpevali posle parastosa.