Galijašević: Kavazović će biti reizbran na čelu IZ u BiH

Tanjug

24. 09. 2019. u 13:01

Галијашевић: Кавазовић ће бити реизбран на челу ИЗ у БиХ

Stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević / Foto A. Stanković

Stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević smatra da je aktuelni poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović favorit za dobijanje još jednog mandata na čelu te verske zajednice, a da bi njegov reizbor na čelu Islamske zajednice u BiH trebalo da uvede u
Stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević smatra da je aktuelni poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović favorit za dobijanje još jednog mandata na čelu te verske zajednice, a da bi njegov reizbor na čelu Islamske zajednice u BiH trebalo da uvede u "mirnije vode" tu zajednicu i omogući nastavak bavljenja verskim, a ne političkim pitanjima.

Komentarišući za Insajder predstojeći Sabor Islamske zajednice u BiH, na kojem će 12. oktobra biti biran novi reisu-l-ulema između sadašnjeg Huseina Kavazovića, predsednika Stranke pravde i pomirenja Muamera Zukorlića i mostarskog muftije Salema Dedovića, Galijašević ocenjuje da protivkandidati Kavazovića imaju minimalne šanse za pobedu.

PROČITAJTE JOŠ - Zukorlić poglavar u Sarajevu?

"Najveće šanse za pobedu ima dosadašnji reis Husein Kavazović. On je aktivnostima koje je preduzimao na planu objedinjavanja Islamske zajednice, kao i na planu rešavanja problema paralelnih džemata, u čemu je čak ostao i bez podrške države, stekao posebnu vrstu poverenja unutar svih slojeva Islamske zajednice. Kavazović je uspeo da Islamsku zajednicu prilično odvoji od politike, tako da ona već neko vreme ne predstavlja produženu ruku SDA", tvrdi Galijašević.

PROČITAJTE JOŠ - "Verski rat" zbog donacija?

Za Muamera Zukorilića, Galijašević kaže da se radi o "vrlo agilnom čoveku čije je delovanje u Srbiji poslednjih godina pozitivno".

"Zukorlić i u Skupštini Srbije i u Raškoj oblasti deluje pozitivno i amortizuje nacističko delovanje SDA i Sulejmana Ugljanina. Njegovo delovanje u Srbiji je prilično korektno i deluje umirujuće na bošnjačko-srpske odnose, kako u Srbiji tako i van njenih granica. Međutim, Zukorlićev glavni hendikep u kandidaturi za poglavara Islamske zajednice u BiH je u tome što je iz druge države, bez obzira što ima državljanstvo BiH", naveo je Galijašević.

Što se tiče šansi trećeg kandidata za novog reisa, mostarskog muftije Salema Dedovića, Galijašević ocenjuje da je njegova kandidatura "više protokolarne prirode".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije