Skoplje: Nova bezbednosna agencija zamenila UBK

Tanjug

nedelja, 01. 09. 2019. u 23:45

Скопље: Нова безбедносна агенција заменила УБК

Ilustracija / Foto: EPA

U Severnoj Makedoniji danas je počela da radi Agencija za nacionalnu bezbednost, saopštio je direktor te institucije Viktor Dimovski, ističući da će nova agencija zameniti Upravu za bezbednost i kontraobaveštajne poslove
U Severnoj Makedoniji danas je počela da radi Agencija za nacionalnu bezbednost, saopštio je direktor te institucije Viktor Dimovski, ističući da će nova agencija zameniti Upravu za bezbednost i kontraobaveštajne poslove.

"Danas je istorijski dan i možemo s pravom da kažemo da se završava ključna faza u reformi bezbednosnog sektroa i da UBK, koja je bila zloupotrebljena za pojedinačne i grupne interese, konačno odlazi u istoriju. Kažem zloupotrijebljena jer su određenim periodima u prošlosti, posebno za vreme prethodne vlasti građani i zemlja na određen način bili žrtve zloupotrebe kapaciteta, resursa i jednog dela zaposlenih", rekao je Dimovski na konferenciji za novinare.

PROČITAJTE JOŠ - U Makedoniji spremne table sa novim imenom države

On je naglasio da je Agencija za nacionalnu bezbednost samostalna, za razliku od UBK, koja je bila deo Ministarstva unutrašnjih poslova i da se time pravi još jedan iskorak u prevazilaženju nedostataka utvrđenih u izveštajima Evropske komisije, prenosi agencija MIA.

PROČITAJTE JOŠ - MEDIJI NAJAVLjUJU PAD VLADE: Italijanska „veza“ ruši Zaeva?

Dimovski je rekao da će reformski proces u bezbednosno-obaveštajnom sistemu Severne Makedonije bitie dopunjen formiranjem Tela za koordinaciju bezbednsno-obaveštajne zajednice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije