Dodik blokira put BiH u NATO

S. MIŠLjENOVIĆ

20. 08. 2019. u 20:43

Додик блокира пут БиХ у НАТО

Članovi Predsedništva BiH

Predsedavajući predsedništva odbio ucenu Bošnjaka, nije hteo da glasa za ANP. Sednica o imenovanju Tegeltije za mandatara nije ni održana

SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je u utorak da neće glasati za Godišnji nacionalni plan za pristup NATO-u, otkrivši pritom da je taj dokument skinut sa dnevnog reda sednice, koja je trajala samo deset minuta.

Ovo je novi čin političke drame u BiH koju kreiraju bošnjački političari ucenama prema Republici Srpskoj i srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku. Zbog njihovog ultimatuma Dodiku, koji, sažet, glasi: "Glasaj za put u NATO, a mi ćemo podržati izbor Zorana Tegeltije za Savet ministar BiH", praktično je produbljena paraliza institucija na državnom nivou.

Dodik je obrazložio da je posle odluke o skidanju ANP sa dnevnog reda sednice Predsedništva ,održane u utorak, bilo iluzorno održati vanrednu sednicu posvećenu kandidatu za mandatara Saveta ministara, istakavši još jednom potrebu da se što pre formira vlast:

- Bilo je iluzorno očekivati da nastavimo vanrednu sednicu, jer su dva člana Predsedništva - Komšić i Džaferović, rekla da će glasati "protiv".

Pročitajte još -Dodik: neću da glasam za godišnji plan o NATO

Predsedavajući Predsedništva ocenio je da je sve to što se dešava protivno sporazumu o principima za formiranje vlasti, koji je, kao lider SNSD, potpisao sa liderima HDZ BiH i SDA - Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem:

- Videćemo na koji ćemo način ići dalje. Sporazum vredi do 5. septembra i onda ćemo se izjašnjavati o tome.

Dodik smatra da je ovakav rasplet događaja pokušaj kupovine vremena i rezultat razgovora koje je Željko Komšić imao sa ambasadorima SAD i Velike Britanije o tome da se dalje ne problematizuje situacija i da se to pitanje odgodi:

- Ja ću samo reći da nema potrebe da razgovaramo o ANP. Srpska strana i ja nećemo glasati za taj plan, za nas je neprihvatljiv put u NATO iz niza razloga koje smo i ranije iznosili.

Foto Tanjug-AP


On je ocenio da je član 3. sporazuma koji je potpisao sa Čovićem i Izetbegovićem bio okvir koji je mogao da reši sporna pitanja, ali da političari iz Federacije BiH smatraju da to treba da čine na drugi način.

Pročitajte još - Dodik: Nema puta BiH u NATO, saradnja po ugledu na Srbiju

- Nije pristojno da gospodin Izetbegović svaki dan "mlatara" po tom sporazumu tvrdeći da nešto ima što nije napisano, kao što je to govorio u vezi sa ANP-om - rekao je Dodik, navodeći da taj program ne može u svom nazivu da ima ni pojam "nacionalni", jer u BiH žive tri konstitutivna naroda, a ne jedna nacija.

DžAFEROVIĆ: SAMOSTALNA AKCIJA RS

BOŠNjAČKI član Predsedništva Šefik Džaferović izjavio je da je uzrok ovih problema unilatiralno nastojanje predstavnika iz RS da se obustavi put BiH u NATO put BiH:

- Niko nema pravo da svojom samostalnom akcijom to obustavlja. Ukoliko neko misli da stvari treba da idu drugačije onda to treba da testira kroz institucije BiH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

буки

20.08.2019. 22:56

Сви проблеми у БиХ су решени, само још да се учлане у Нато и процветаће као зумбул. Надам се господине Додик, да вам обезбеђење зна свој посао, јер су ови (заједно са страним фактором) толико застранили, да сам почела да се бринем.

Duki

21.08.2019. 04:43

To uopste nije problem. Republika Srpska da se odvoji i onda Dodik nece moci da pravi probleme.

Анти Антифа

21.08.2019. 07:13

Нема проблема. Муслиманима и Хрватима треба пожелети срећан пут у НАТО . Они су вазда имали неког господара,а Србска са Србијом

KOMŠIĆEV CIRKUS

21.08.2019. 08:58

Predsedništvo BiH je postalo Komšićev cirkus. EBERBEĆKE, EBERTUTE. ŠTA NAM NUDITE ?- DAJTE NAM NATO - DAĆEMO VAM TEGLETIJU.