SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je u utorak da neće glasati za Godišnji nacionalni plan za pristup NATO-u, otkrivši pritom da je taj dokument skinut sa dnevnog reda sednice, koja je trajala samo deset minuta.

Ovo je novi čin političke drame u BiH koju kreiraju bošnjački političari ucenama prema Republici Srpskoj i srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku. Zbog njihovog ultimatuma Dodiku, koji, sažet, glasi: "Glasaj za put u NATO, a mi ćemo podržati izbor Zorana Tegeltije za Savet ministar BiH", praktično je produbljena paraliza institucija na državnom nivou.

Dodik je obrazložio da je posle odluke o skidanju ANP sa dnevnog reda sednice Predsedništva ,održane u utorak, bilo iluzorno održati vanrednu sednicu posvećenu kandidatu za mandatara Saveta ministara, istakavši još jednom potrebu da se što pre formira vlast:

- Bilo je iluzorno očekivati da nastavimo vanrednu sednicu, jer su dva člana Predsedništva - Komšić i Džaferović, rekla da će glasati "protiv".

Pročitajte još -Dodik: neću da glasam za godišnji plan o NATO

Predsedavajući Predsedništva ocenio je da je sve to što se dešava protivno sporazumu o principima za formiranje vlasti, koji je, kao lider SNSD, potpisao sa liderima HDZ BiH i SDA - Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem:

- Videćemo na koji ćemo način ići dalje. Sporazum vredi do 5. septembra i onda ćemo se izjašnjavati o tome.

Dodik smatra da je ovakav rasplet događaja pokušaj kupovine vremena i rezultat razgovora koje je Željko Komšić imao sa ambasadorima SAD i Velike Britanije o tome da se dalje ne problematizuje situacija i da se to pitanje odgodi:

- Ja ću samo reći da nema potrebe da razgovaramo o ANP. Srpska strana i ja nećemo glasati za taj plan, za nas je neprihvatljiv put u NATO iz niza razloga koje smo i ranije iznosili.

Foto Tanjug-AP


On je ocenio da je član 3. sporazuma koji je potpisao sa Čovićem i Izetbegovićem bio okvir koji je mogao da reši sporna pitanja, ali da političari iz Federacije BiH smatraju da to treba da čine na drugi način.

Pročitajte još - Dodik: Nema puta BiH u NATO, saradnja po ugledu na Srbiju

- Nije pristojno da gospodin Izetbegović svaki dan "mlatara" po tom sporazumu tvrdeći da nešto ima što nije napisano, kao što je to govorio u vezi sa ANP-om - rekao je Dodik, navodeći da taj program ne može u svom nazivu da ima ni pojam "nacionalni", jer u BiH žive tri konstitutivna naroda, a ne jedna nacija.

DžAFEROVIĆ: SAMOSTALNA AKCIJA RS

BOŠNjAČKI član Predsedništva Šefik Džaferović izjavio je da je uzrok ovih problema unilatiralno nastojanje predstavnika iz RS da se obustavi put BiH u NATO put BiH:

- Niko nema pravo da svojom samostalnom akcijom to obustavlja. Ukoliko neko misli da stvari treba da idu drugačije onda to treba da testira kroz institucije BiH.