SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik poslao je juče nedvosmislenu poruku: doći će na vanrednu sednicu Predsedništva BiH, zakazanu za utorak, ali neće glasati za Godišnji nacionalni plan BiH za NATO (ANP).

Usvajanje ovog dokumenta značilo bi aktiviranje plana za pristupanje BiH u NATO.

- Ne tražim da bude povučena ta tačka dnevnog reda, već ću glasati protiv. Na to me obavezuje odluka o vojnoj neutralnosti Narodne skupštine Republike Srpske, izjavio je Dodik za Radio-televiziju RS (RTRS).


PROČITAJTE JOŠ. OHR: Dodikove pretnje suprotne Dejtonu

On je dodao da na sednici Predsedništva BiH kandidat SNSD Zoran Tegeltija verovatno neće biti imenovan za predsedavajućeg Saveta ministara BiH.

Prema Dodikovim rečima, "Bošnjaci su u saradnji sa Amerikancima sve iskomplikovali do te mere da sada postoji ovakva situacija".

Bošnjaci definitvno, pre svega Bakir Izetbegović i SDA, ne odustaju od ucena SNSD i Milorada Dodika da prihvate ANP, a da oni zauzvrat podrže imenovanje Zorana Tegeltije (SNSD) za mandatara Saveta ministara BiH.

Ovakvu politiku je podržao i hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić, koji je na to mesto izabran glasovima Bošnjaka, pa tako i on zastupa tezu o prihvatanju ANP kako bi zauzvrat podržao imenovanje Tegeltije.

Iako je Izetbegović sa liderima SNSD i HDZ BiH potpisao Principe o formiranju Saveta ministara BiH pre desetak dana, i gde nije potpisano da se prihvati ANP, Izetbegović je "okrenuo ploču" i sada ovo pitanje stavlja kao ključno i zakazuje dve sednice Predsedništva BiH za 20. avgust u Sarajevu. Na prvoj će biti pitanje ANP, a na drugoj imenovanje Tegeltije. I hrvatski i bošnjački član Predsedništva BiH, Željako Komšić i Šefik Džaferović, najavili su da ako Dodik ne podrži ANP, ni njih dvojica neće podržati Tegeltiju.

Da ne odustaje od toga, Izetbegović je potvrdio i u izjavi za medije u Federaciji BiH, i čak dodao da je predložio odlaganje sednice Predsedništva BiH da ne bi došlo do, kako je kazao, zakucavanja stavova, te da se ostavi mogućnost predstavnicima međunarodne zajednice koji posreduju u pregovorima da pokušaju da pomognu u postizanju sporazuma. Rekao je i da ne vidi drugi izlaz iz postojeće situacije osim slanja redukovanog ANP u Brisel.

- Gospodin Dodik zna da zastupa jake stavove pa ih zatim promeni. Ne bi bilo prvi put da ga te ljutnje prođu i da krene u pravom smeru. Kriza o kojoj on govori i ono sa čime preti će sve pogoditi, pa i njega, a naročito ljude u RS. To im nikako ne treba. To možda ovako dobro zvuči za nekoga, da se tako pripreti, ali ako se zaista u to krene, onda to pogađa sve, a zna se ko će biti krivac - poručio je Izetbegović.

Inače, srpski član Predsedništva BiH i lider SNSD Milorad Dodik istakao je da očekuje da će Savet ministara biti formiran u roku od 30 dana, kako je dogovoreno, i naglasio da je priča o NATO i ANP izmišljena da bi se sprečilo formiranje vlasti.

Dodik je rekao da razmišlja i o scenariju koji će uslediti nakon što istekne taj rok i da će ideje izložiti Narodnoj skupštini Srpske.

- Biću u utorak na sednici Predsedništva BiH, i moj stav je veoma jasan. Rekao sam da ćemo čekati da istekne 30 dana. Nakon toga, imam razne ideje koje ću predložiti Narodnoj skupštini. RS, FBiH i tri konstitutivna naroda su strane za dogovor u BiH. U okviru tog ustavnog uređenja mi ćemo imati predloge prema Federaciji i drugim narodima - rekao je Dodik.

U čitavu priču o ANP i formiranju vlasti u BiH uključio se i zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Metju Palmer sa ocenom da je važno da BiH preda ANP za aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO.

Na ovakvo uplitanje, u SNSD kažu, za "Novosti", da su bilo kakvo strano mešanje i ucene nedopustivi.


PROČITAJTE JOŠ. Košarac: Izetbegović ruši sorazum o formiranju vlasti

- SNSD neće pristati na ucene prilikom formiranja vlasti. Jasan je naš stav, da vlast formiraju izborni pobednici sva tri konstitutivna naroda - kaže, za "Novosti", Radovan Kovačević, portparol SNSD.


HRVATI

I Hrvatski narodni sabor pozvao je da dogovor i sporazum Dodika, Čovića i Izetbegovića od 5. avgusta bude sproveden da bi se dobila funkcionalna vlast na nivou BiH. U tom dokumentu, između ostalog, piše da vlast treba formirati u roku od 30 dana i da treba nastaviti integracione procese, usklađujući stavove i interese svih nivoa vlasti, te potvrditi opredeljenje za unapređenje odnosa sa NATO, ne prejudicirajući buduću odluku u vezi sa članstvom BiH. Ako se vlast ne formira u roku, potpisani principi više ne važe.