MEDIJI NAJAVLjUJU PAD VLADE: Italijanska „veza“ ruši Zaeva?

M. S.

13. 08. 2019. u 13:37

МЕДИЈИ НАЈАВЉУЈУ ПАД ВЛАДЕ: Италијанска „веза“ руши Заева?

Foto M. Stančić

Obelodanjivanjem „pozajmljenih“ video i audio dokaznih materijala o iznudi više od milion evra saradnik desničarskog italijanskog lista „La Verita“ („Istina“), Laris Gajser najavljuje skori pad Vlade u Skoplju
SKOPLjE
OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“

Velika kriminalna afera „Reket“ ozbiljno potresa same temelje državnih institucija Republike Severne Makedonije (RSM) kako je ocenio i njen predsednik Stevo Pendarovski, prema najavama medija bliskih opozicionoj VMRO-DPMNE, neminovno dovešće i do pada makedonsko-albanske koalicione Vlade premijera Zorana Zaeva, prozvanog da je, navodno i sam deo koruptivnog skandala.

PROČITAJTE JOŠ - SLUČAJ "REKET": Bez abolicije za kriminal
Obelodanjivanjem „pozajmljenih“ video i audio dokaznih materijala o iznudi više od milion evra (sada uhapšenih ucenjivača Bojana Jovanovskog poznatijeg kao Boki 13, („Boki trendići) i njegovog partnera Zorana Milevskog Kičevca od jednog od najbogatijih makedonskih preduzetnika Jordana Kamčeva, za izbavljenje od robije u predmetu „Imperija“ Specijalnog javnog tužilaštva tužiteljke Katice Janeve), saradnik desničarskog italijanskog lista „La Verita“ („Istina“), Laris Gajser najavljuje skori pad Vlade u Skoplju. Te ocene prenosi i skopski portal Republika.
Gajser je komentaru za radio Kapodistrija u utorak umesto novih detalja iz afere „Reket“, analizirao uzburkanu situaciju u Severnoj Makedoniji zabavljenom reakcijama na skandal. Naglasio je da je i sam „predsednik Pendarovski pres-konferencijom pokazao da se polako distancira od Zaeva“. Na osnovu svojih procena, najavljuje da je političkata karijera makedonskog premijera Zaeva - gotova. Jer, kako je procenio, razotkriven detaljima sistemske političke i sudske korupcije u zemlji, Zaev nema međunarodni kredibilitet i najavaljuje promenu na vrhu državne administracije u Skoplju.

PROČITAJTE JOŠ - AFEROM „REKET“ SNAŽNO UZDRMANA VLAST SEVERNE MAKEDONIJE: Zaev odbacuje „vezu“ sa ucenjivačem
No, s druge strane, uprkos najavama, posle tri nastavka serijala objave audio i video zapisa sa „primopredaje“ više od milion evra Kamčeva ucenjivačima Jovanovskom i Milevskom, kako se primećuje u delu skopskih medija, Gajser je svoje gostovanje na italijanskom radiju „sveo na ličnu ocenu o dešavanjima povezanim sa aferom „Reket“.
Oslanjajući se na italijanske, ali i dobro obaveštene izvore iz samog vladajućeg Socijaldemokratskog saveza (SDSM) čiji je lider Zaev, i najave samog Gajsera, o „novim činjenicama“ u aferi „Reket“ u Severnoj Makedoniji, skopski portal "Plamen“" (Flaka) na makedonskom i albanskom jeziku, jedini najavljuje da bi Zaev mogao „danas ili narednih dana da podnese ostavku na premijersku funkciju“. Na premijerskoj funkciji navodno bi, po istom izvoru, mogao da ga zameni ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski...

U međuvremenu intenzivira se istraga Državnog javnog tužilaštva u raščišćavanju mreže koruptivnog skandala „Reket“. u utorak je u Tužilaštvu u Skoplju, u svojstvu svedoka na višečasovnom raspitu bila Lila Stefanovska, nadležna tužiteljka Specijalnog javnog tužilaštva u predmetu „Imerija“, gde je prvoosumnjičeni – Kamčev.
U kratkoj izjavi ona je rekla da je iznela sve što joj je bilo poznato u vezi sa pomenutom aferom. Sve drugo, konkretnije i detaljnije nije mogla da deli sa novinarima zbog - interesa istrage.

U delu provladinih medija u Skoplju pak, prenose se informacije da je „La Verita“ niskotiražni italisnaki list, blizak „ekstremnodesničarskoj vladajućoj partiji „Liga“ ministra unutrašnjih poslova Matea Salvinia, koji ne krije bliske relacije sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom“...

PRODUŽEN PRITVOR UCENjIVAČIMA

Na zahtev Tužilaštva, Krivični sud u Skioplju u utorak je doneo rešenje za produžetak istražnog pritvora za još 30 dana Bojanu Jovanovskom - Boki 13, i Zoranu Mileskom Kičecu osumnjičenim u sluačju „Reket“.

Oni se terete „za primanje nagrade za protivzakonitog uticaja“, a Jovanovski i za pranje para. Istraga o slučaju je u toku i očekuje se da će uskor biti proširena. Dosada su saslušane zamenica šefa Specijalnog javnog tužilaštva Elizabeta Josifovska i tužiteljka Lile Stefanovska. Očekuje se da će uskoro iskaz dati i šefica Specijalnog javnog tužilaštva Katica Janeva, čiji se glas čuje na obelodanjenim video i audio zapisima objavljenih posredstvom italijanskog lista „La Verita“.

MICKOVSKI OČEKUJE „OBNOVU MAKEDONIJE“

Lider opozicione VMRO-DPMNE Hristiojan Mickovski na svom fb profilu je napisao da „meseci dele Makedoniju od prave obnove, da pokažemo da više nema mesta za povlašćenu političku kastu već za političare koj će služiti građanima i Makedoniji, a oni koji su se ogrešili pred zakonm i osramotili pred građanima da ponesu odgovornost!“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Zigula37

13.08.2019. 17:11

Kakva koincidencija kako Milo tako i Zaev a da li su to pre znali stranci pa da ali cekali su da udju u nato pa sad ih potapaju e tako i treba.

KOJA CRNA ITALIJANSKA VEZA

13.08.2019. 18:12

O CEMU SE RADI, TO I VRAPCI NA GRANI ZNAJU. Zajko je odradio zadatke koje mu je postavio zapad, a to je: Uvuci siptare u vlast, prikljucit se teroristickom savezu, satanizovat Rusiju. E sad im vise nije potreban, ti isto ceka Djukaja.