PORED reke Bukovice pre nekoliko dana potpisane su deklaracije o ekološkoj državi Crnoj Gori i zaštiti reke Tare. Reč je o dve deklaracije na koje su, nakon sastanka na kojem se govorilo o gorućim problemima, potpis stavili građanski aktivisti iz više građanskih inicijativa, akcija i nevladinih organizacija, koje je udružila borba za očuvanje prirode.

Učesnici sastanka poručili su da očuvanje prirodnih resursa od bilo kakvog uništavanja mora biti iznad svih podela po bilo kom osnovu i zajednički cilj svih.

- Ne smemo dozvoliti da ne budemo onamo gde priroda zove i moramo biti postojani da bi i potomcima ostavili da uživaju u ovome što su nama naši preci ostavili. Niko ovde nije protiv države, već za njeno očuvanje, jer građani mogu imati koristi jedino ako se okrenu održivom razvoju, a ne ovako kako su oni zamislili - ubijanjem reka, planina, jezera, mora - poručili su učesnici skupa.

Kako su istakli, deklaracije su potpisali kao čin trajne opredeljenosti za održivi razvoj i zaštitu javnog interesa budućih generacija.

Pročitajte još - Ekološka država u mrljama

Predstavnicima NVO Ekološki pokret Donja Bukovica, koja jedna od potpisnica deklaracija, uoči sastanka je stiglo rešenje šavničkog katastra kojim im je omogućen pristup informacijama o parcelaciji zemljišta na kome je firma "Hidra MNE" započela pripremne radove na izgradnji mini-hidroelektrane. Oni su ranije od Uprave za nekretnine tražili da im odgovori koji njihob službenik je potpisao i overio elaborat pomenutoj kompaniji, a zahtev za pristup tim informacijama ignorisan je više od mesec dana.

Hidra MNE, koja je u vlasništvu Jovana Gordijana i Milovana Maksimovića, brata od ujaka predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, tražila je i dobila parcelaciju zemljišta na kom su planirali radove, iako ta imovina nije njihova. Na osnovu tog dokumenta izdata im je građevinska dozvola, a dobili su i koncesije na vode Bukovice na 27 godina, čemu se meštani protive.

LjUBAV PREMA CRNOJ GORI

GRAĐANSKA odgovornost nas obavezuje na aktivno učešće u procesu donošenja odluka koje se tiču životne sredine, pa i ovim činom želimo dokazati ljubav prema Crnoj Gori, posvećenost razvojnoj viziji ekološke države i odlučnost da sačuvamo prirodne resurse od svakog vida uništavanja i zloupotrebe - naveli su aktivisti.