BLOKIRA ĆIRILICU U VUKOVARU: Penava zaobišao Plenkovića

J. Kerbler

18. 07. 2019. u 21:14

БЛОКИРА ЋИРИЛИЦУ У ВУКОВАРУ: Пенава заобишао Пленковића

Foto Tanjug, Ivan Penava

Milorad Pupovac reagovao upozorenjem da hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović kolektivizuje krivicu
ZAGREB
OD STALNOG DOPISNIKA


NAKON što je Kolinda Grabar-Kitarović otvoreno podržala vukovarskog gradonačelnika Ivana Penavu koji se protivi odluci Ustavnog suda da Srbi u tom gradu mogu da koriste ćirilicu reagovao je Milorad Pupovac upozorenjem da hrvatska predsednica kolektivizuje krivicu.

Pročitajte još: Kitarović se takođe protivi vraćanju ćirilice u Vukovar

- Ustavni sud je upravo želeo da ne postoji kolektivna krivnja - kaže Pupovac, ocenivši da je Kolindi Grabar-Kitarović koristan sukob sa najvišim pravosudnim telom u Hrvatskoj.

- Predsednica si uzima za pravo da kao neko iz pozicije vlasti samovoljno procenjuje što je postignuto u međuljudskim odnosima u Vukovaru. Ako bi predsednica svoj lični stav pokušala pretočiti u akt vlasti, onda bi bila u temeljitom sukobu sa zakonom i ustavom - tvrdi predsednik SDSS-a.

Pročitajte još: ĆIRILICA MORA U VUKOVAR: Packe Ustavnog suda zbog nepoštovanja nacionalnih manjina

Od svega je ipak najzanimljivije da Penava, koji je član HDZ-a, a navodno ima i ambicije da se kandiduje za predsednika te strane, zaobilazi premijera i šefa HDZ-a Andreja Plenkovića i traži samo podršku Kolinde Grabar-Kitarović u suprostavljanju odluci Ustavnog suda. Do sada je već više puta dobijao packe iz vladajuće stranke iu Hrvatskoj, ali se Plenković ipak nije usudio da ga stranački sankcioniše usprkos soliranju u Vukovaru.

Ovaj ‘bliski susret’ sa predsednicom koja se direktno suprotstavila odlukama ustavnih sudija svakako je politički presedan, a Pupovac kaže da nikako nije koristan za građane Vukovara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Miro

18.07.2019. 23:10

Recipročne mere u Srbiji prema Hrvatima!! Ne, Vučić vodi politiku mira. Sve dok smo neprijatelji sami sebi, ovako će da nam ide

Zigula37

18.07.2019. 23:29

A vi im otvarajte domove kulture skole radio i tv stanice po vojvodini i dajte sto vise para eee Srbi nikako da se opametite a oni ne daju cak ni pismo sramota .Reciprotitet

Mex

19.07.2019. 03:32

@Hungover - Hungover @ nista se ne sikiraj , sad ce to regionalac da sredi . Dolaze novi ucitelji i treneri i nesta Srba i cirilice za tren . Kao da se nista nije ni desilo .

realist.

19.07.2019. 07:08

Ovaj ludak na koju Azbuku se opismenino, a isto i njihova predsadnica sto zabranjuju Cirilicu, da nije bilo cirilice oni bi Danas jos bili prosti cuvari stoke na pasnjacima .

Иван ГМ

19.07.2019. 10:14

Прво у Србији треба да се врати ћирилица па тек онда у окружењу, погледајте само излоге радњи, имена фирми и остало ,95% исписано латиницом.