Čudesnu ikonu, umesto u hram, sele u pećinu

V. Kadić - S. Gregović

nedelja, 30. 06. 2019. u 12:13

Чудесну икону, уместо у храм, селе у пећину

Ikona trenutno u plavoj kapeli Istorijskog muzeja na Cetinju / Foto V. Kadić

Podgorica ponovo uporno odbija zahtev Mitropolije da vrati svetinje. Bogorodicu Filermosu premeštaju iz muzeja zbog "verskog turizma"?! Protojerej Velibor Džomić: Jedino istinski prirodno mesto za ikonu može biti crkva

IKONA Bogorodice Filermose, umesto u crkvi, ubuduće će čamiti u pećini nadomak Cetinja! Ovakvu odluku države Crne Gore najavio je nedavno bivši gradonačelnik Cetinja, a sada ministar kulture Aleksandar Bogdanović, uprkos mnogobrojnim molbama Mitropolije crnogorsko-primorske da se čudesna ikona vrati crkvi. Bogorica Filermosa trenutno se nalazi u Plavoj kapeli Istorijskog muzeja na Cetinju, jer zvanična vlast u Podgorici ikonu doživljava kao vlasništvo države.

- To je anticivilizacijska ideja. Ko još može da veruje u priču da će Cetinje doživeti ekonomski procvat onog trenutka kad Filermosu smeste u pećinu? Istu priču su pričali pre više godina, kada su pravili takozvanu Plavu kapelu. Šta je bilo od toga? Ništa! Ideja o ikoni u pećini, pored ostalog, znači da je propao taj projekat - kaže, za "Novosti", protojerej-stavrofor dr Velibor Džomić, koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske, uz napomenu da je jedino prirodno mesto za ikonu hram, a ne pećinska tmuša.


PROČITAJTE JOŠ: Episkop Joanikije: Odbranićemo naše svetinje

Prošle godine je predsednik Crne Gore Milo Đukanović, prilikom posete Vatikanu, obišao sedište Suverenog malteškog reda, gde ga je ugostio fra Đakomo dela Tore del Tempio di Singvineto, veliki majstor. Tada mu je potvrđena donacija zaštitne kutije za ikonu Filermosu, koja je istovetna onoj u kojoj se čuva Mona Liza u Luvru. Trebalo bi da ta kutija omogući veći stepen zaštite ove relikvije, koja ima veliki značaj za Crnu Goru.

U Cetinjskom manastiru se nalaze druge dve najveće hrišćanske relikvije, koje su posle dugog putovanja po svetu stigle u Crnu Goru u osvit Drugog svetskog rata. Reč je o ruci Svetog Jovana Krstitelja i o čestici Svetog krsta. Ove izuzetno cenjene relikvije vekovima su čuvali vitezovi Malteškog reda, sve do 1798. godine, kada ih je Napoleon proterao sa Malte, a oni predali svetinje na čuvanje ruskom caru Pavlu Prvom Romanovu.

Protojerej-stavrofor Džomić


- Svetinje su blagosiljale rusku zemlju 120 godina - kaže poznati publicista, Cetinjanin Jovan Markuš. - Bile su spasene od nasilja boljševika nakon Oktobarske revolucije. Nastojatelj manastira u Gatčinu, gde su se nalazile, preneo ih je u Estoniju, da bi ih carica Marija Fjodorovna prenela u Kopenhagen. Posle njene smrti, tu su bile neko vreme, a onda su prenete u ruski saborni hram u Berlinu.

Godine 1932. svetinje je poklonio mitropolit kijevski Antonije Hrapovicki jugoslovenskom kralju Aleksandru Karađorđeviću, u znak zahvalnosti za prihvatanje desetina hiljada ruskih izbeglica. Položene su u Crkvu Svetog Andreja Prvozvanog na Dedinju.

SUBNOR: CPC, BEZ POGOVORA SUBNOR Crne Gore juče je od Vlade u Podgorici zatražio da se zakonom uredi pitanje slobode veroispovesti ili uverenja i pravni položaj verskih zajednica! U saopštenju su pozvani državni organi "da istraju u rešavanju svih pitanja od slobode veroispovesti do vlasništva nad verskim objektima, i pre svega - na obnovi autokefalnosti Crnogorske crkve bez obzira na drugačija kanonska mišljenja".

Markuš podseća da ih je u manastir Ostrog kod Nikšića doneo mladi kralj Petar Drugi Karađorđević, koji je potom napustio zemlju. Tajnu je poverio patrijarhu srpskom Gavrilu Dožiću, a ovaj je "zadužio" tadašnjeg igumana Ostroga Leontija Mitrovića da ih čuva. Iguman je svetinje sačuvao do jeseni 1952, da bi potom relikvije završile u sefu tajne policije. Čestica Časnog krsta i desna ruka Svetog Jovana Krstitelja bile su vraćene Cetinjskom manastiru 20. januara 1978, a ikona Bogorodice Filermose je odnesena u muzej. Za ovaj slučaj znali su tada samo retki. Tek 1993, na Lučindan, na zasedanju Arhijerejskog sabora SPC na Cetinju, mitropolit Amfilohije je otkrio tajnu.


PROČITAJTE JOŠ: DF: Nejasna mišljenja Venecijanske komisije

Bogorodica Filermosa, poznata kao zavetna ikona Malteških vitezova, može se iskoristiti za verski turizam, procenjuje istoričar umetnosti Aleksandar Čilikov. Kako je jednom prilikom rekao, treba da se zna da se takozvana poklonička mesta dovode u vezu s moštima nekog sveca ili pojavom Bogorodice, kao što su to Lurd ili Fatima u Portugaliji, Međugorje u Hrvatskoj... Takvo mesto je i manastir Ostrog, gde se čuvaju čudotvorne mošti Svetog Vasilija Ostroškog.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

Stojko

30.06.2019. 12:39

Vrednost desne ruke Jovana Krstitelja je procenjena na 10 milijardi eura, i Vatikan i Malteški vitezovi ne odustaju od vraćanja u njihovo vlasništvo. Na zastavi vitezova Jovana Krstitelja je upravo ta ruka koja je krstila Isusa Hrista. Veruje se da je to i jedini opipljivi materijalni dokaz o njegovom postojanju. Srećom čuva ih Amfilohije a ne milo.

stari doktor

30.06.2019. 12:52

Srbija mora da dokaže svoje pravo na blago koje je bilo i vlaasništvu počivšeg Kralja Aleksandra njegov unuk kraLJ Petar drugi predao na čuvanje Manastiru svetoga Vasilija pod Ostrogom uoči Njegove evakuacije avionom 10/11 aprila 1941cda nebi pao u nemačko ropstvo. Sve što se dešavalo kasnije, od uvođenja komunističkog režima u Jugoslaviji pa sve do danas koristili su montenegrinerski komunistički prethodnici i njihova današnja deca da sa ovim svetinjama nezakonito manipulišu po svojoj volji.

PRODACE TO MILO ZAGUSTILO JE

30.06.2019. 13:20

U AMERICI MU UHAPSISE FINANSIJSKE STRUCNJAKE (pomorce) brzi camci ne mogu vise do Italije (i tamo ga traze) Onaj ko je davao pare u plavoim torbama i kovertama, pobegao je u London, jedino su jos braca Rama i Taci na usluzi, ali ko zna dokle ce i oni bit na slobodi?

stari doktor

30.06.2019. 13:50

Iako mi niste objavili opširno obrazloženje, ponavljam srž problema i rešenje: Država Srbija i princ Aleksandar Karađorđević, kao zakoniti naslednici svojih prethodnika treba sudskim putem da traže povraćaj nezakonito zadržane imovine Kralja Petra II koju je ostavio na čuvanje u manastiru Ostrogu 10/11 aprila 1941 goidine. Tako se to radi

Srpska Budva

30.06.2019. 14:26

U CG pistoje ustasoidi i postoje Srbi. Vrijene he da se razracunamo. Sloboda za Srpsku Boku i Srpsku Budvu! Do nezavisnosti!

ivan_ue

30.06.2019. 14:37

Prebacite relikvije u Srbiju, tu su bezbedne od milogoeskih ustasa! Ionako su vlasnistvo spc ili karadjordjevica, nemaju nikakvonpravo na njih milogorci.

Crnogorac

30.06.2019. 14:55

Antihristi iz dps vlade i njihov vodja milo djukanovic su sluge Illuminata i anti hrišćana! Ako stave tu Svetinju u tu pećinu onda će izmisliti neki razlog da nestane i da kažu da je ukradena i tamo su česte poplave i može doći do toga da zauvijek nestane! Narod u Crnu Goru ne smije dozvoliti da se takva Svetinja stavi u pećini a vlada Srbije treba da traži da se vrati u Beograd jer tamo I pripada zato što je poklonjena Srbima i Pravoslavnoj Srpskoj crkvi!

Чикириз

30.06.2019. 15:51

Отето проклето! Удба је отела икону из Острога и она је завршила као експонат у музеју у држави Мила Ђукановића!!Неће да је врати! Па тако нешто смо и очекивали од ових политичких и националних травестита!!

srpska imovina

30.06.2019. 18:30

Hoce li Srbija da trazi da joj se vrate relikvije, ili ce samo slusati napade na Srbiju? To je vlasnistvo Srbije a ne Crne Gore, ako oni otimaju imovinu srpskoj crkvi, sto Srbija ne trazi ono sto je njeno?

stari doktor

30.06.2019. 19:26

Po mome mišljenju, sva tri sveta predmeta se nalaze u rukama onih koji nisu vlasnici, jer nevaspitani pozajmljivači, da ne kažem lopovi, neće da ih vrate pravom vlasniku, princu Aleksandru Karađorđeviću sinu KRALJA pETRA ii koji ih je ostavio na čuvanje u manastiru Ostrogu 10/11 aprila 1941. To što ih je prvo UDBa otela, pa su se potom našli u Cetinju, ne menja stvar. Princ i država Srbija moraju da se dogovore i podnesu zahtev za povraćaj , a ako ovi odbiju, ima da radi međunarodni sud.

Upokojeni Vampir

30.06.2019. 21:32

cg je ikonu osigurala prije par godina...tako da dzaba trazite...