МИШЉЕЊЕ које је Венецијанска комисија дала поводом нацрта Закона о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница, може се тумачити као жеља појединих структура да се решавање спорних питања у вези са верским заједницама преда у руке судства и тужилаштва Црне Горе, нпр. неког Миливоја Катнића или неке Сузане Мугоше, саопштио је у четвртак Демократски фронт, који тврди да ''о смерницама Венецијанске комисије има различитих мишљења и тумачења''.

- Међутим када се ствари доведу пред заробљено судство и тужилаштво у Црној Гори, све ће се дешавати у складу са мишљењем и тумачењем председника ДПС Мила Ђукановића, а његове ставове смо већ у неколико наврата имали прилике да чујемо. Зато су одредбе у нацрту широке и нејасне а такво и је и мишљење Венецијанске комисије о њима. Нас из ДФ то не чуди, када се зна ко су чланови комисије из Црне Горе. Нема разлога да сумњамо да су и остали чланови изабрани сличним критеријумом. Када је нечије мишљење „ни тамо ни овамо“, оно је обично подршка ономе ко има циљ да голом силом спроводи своје намјре. У овом случају такво мишљење представља подршку режиму у Црној Гори који у својим рукама има принудни државни апарат који сада треба злоупотребити против Православне цркве, кажу из ДФ и подсећају на два различита става Венецијске комисије уочи одржавања референдума о државноправном статусу Црне Горе.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ВАСЕЉЕНСКИ ПАТРИЈАРХ ПОРУЧИО ЂУКАНОВИЋУ: Признајемо само митрополита Амфилохија (ФОТО)

- Прво су 2001. године закључили да држављани Црне Горе који живе у Србији имају право гласа на референдуму а потом 2005. године, на начин описан у ових дана објављеним транскриптима разговора између Милана Роћена и Олега Дерипаске вођених те године, ''подмазивањем'' чланова комисије са три милиона долара, променили тај став и укинули право за 267.000 наших сународника који су живели у Србији. Тако је њима одузето право да се изјасне о будућности Црне Горе за разлику од Албанаца, Бошњака и Црногораца који су живели у земљама ЕУ и САД и које је режим масовно довео да гласају на референдуму, јасни су из ДФ.

- Међутим, независно од такве праксе и могућности различитог тумачења православни народ у Црној Гори је на Тројчинданском сабору пред Храмом Христовог васкрсења показао да ће имати чиме да одговори на намере власти да нашој светој Српској православној цркви отима њене храмове и паству. Најбољу подршку томе је дао Васељенски патријарх Ватроломеј који је јасно и прецизно објаснио ко је Православна црква у Црној Гори, а ко то никада и ни под којим условима не може бити, кажу из ДФ, најјаче опозиционе групације у Црној Гори.