Hrvatska je nizom manifestacija obeležila Dan državnosti, program je počeo jutros na zagrebačkom groblju Mirogoj, a zaključen je tradicionalnim prijemom na Pantovčaku, koji je priredila predsednica Kolinda Grabar Kitarović, a koji nije mogao da prođe bez pominjanja "velikosrpske agresije".


"Ime Hrvatske konačno je i zauvek upisano na političkoj geografskoj karti sveta, Hrvatska je tu ne samo lepa nego doista i naša. S posebnim poštovanjem spominjemo i našeg prvog predsednika dr. Franje Tuđmana. Uprkos tome što je demokratski izabrana vlast ustavno garantovala ustavna prava, bili smo izloženi velikosrpskoj agresiji koju smo savladali zahvaljujući hrabrosti naših branitelja", rekla je Kitarović, preneo je zagrebački Večernji list.


Nedvosmisleno, rekla je predsednica, prisutnost hrvatskog imena u sedištima međunarodnih foruma i sportskim takmičenjima danas je najvidljiviji znak hrvatskih istorijskih uspha.


"Ali, država nije samo ponos, ona je i obveza", rekla je Kitarović i dodala da je proteklih godina u ovim prilikama često govorila o raznim konkretnim zadacima unutrašnjeg razvoja.

PROČITAJTE JOŠ: I NA PRAZNIK OSVANULO "U": Hrvatska poslednji put obeležila dan državnosti 25. juna


Za promenu danas je podsetila samo na demografski problem kao pitanje nad svim pitanjima, problem koji, kako je rekla, traži trajno delovanje.


"Nemam dilemu da ćemo ga rešiti, mnoge smo velike i epohalne uspehe postigli na brojnim područjima. Imamo sjajne ljude. Narod, to je za mene drugo ime za optimizam. Zato čvrsto verujem u budućnost naše Hrvatske", rekla je.


Nakon njezinog govora izvedena je pesma 'Dolazak Hrvata' Marka Perkovića Tompsona, "ikone hrvatske desnice", poznatog po veličanju ustaštva.


PROČITAJTE JOŠ: NOVI IZLIVI USTAŠTVA U HRVATSKOJ: Gradi se fontana u obliku slova „U“


A pre prijema na Pantovčaku, predsednica je svom fejsbuk profilu objavila video čestiku u kojo se, između ostaloga, osvrnula na najveće izazove s kojima se država trenutačno suočava.


Prijemu su prisustvovali najviši državni zvaničnici, crkveni velikodostojnici i predstavnici javnog i kulturnog života Hrvatske, a predsednica Kolinda Grabar Kitarović je ponovo čestitajući današnji praznik poručila da je današnji dan u istoriji hrvatskog naroda najvažniji datum.