Parlament pod katancem

I.D.S.

utorak, 25. 06. 2019. u 07:40

Парламент под катанцем

SO Kotor Foto Skala radio

Jokić čeka reagovanje tužilaštva i premijera povodom situacije u Kotoru. DPS: Lanci i promenjene brave dokaz da ovde ne vlada demokratija

SITUACIJA u Kotoru još je burna. Kako bi se sprečilo održavanje sednice na kojoj je jedina tačka dnevnog reda trebalo da bude ponovno razrešenje predsednika Opštine, Vladimira Jokića, a po inicijativi dela odbornika, ulaz u zgradu SO Kotor je pod katancem. Jokić je saopštio da će vrata ostati zapečaćena sve dok se Vlada Crne Gore i nadležna tužilaštva ne izjasne po dopisu koji su premijeru uputili predsednica SO Kotor, Dragica Perović i on.

Ovakav postupak u Demokratskoj partiji socijalista su ocenili sramotom za demokratiju, dok sa druge strane, Jokić tvrdi da su sve uradili u skladu sa zakonom. Predsednik kotorskog DPS-a Željko Aprcović je, nakon što je sa kolegama odbornicima iz DPS, SD, HGI, LP i bivšom odbornicom SDP-a Brunom Lončarević ostao ispred zaključanih vrata SO Kotor, kazao da je "u Kotoru pocrvenela demokratija". Rekao je i da nema povratnu informaciju iz Tužilaštva, u vezi sa krivičnom prijavom koja je podneta protiv Željka Avramovića, te najavio krivične prijave protiv rukovodstva opštine zbog zloupotrebe službenog položaja i zabrane odbornicima da uđu u parlament.

Pročitajte još - Raspuštanje skupštine ili blokada

- Lanci i katanci i promenjene brave na vratima na kojima je nalepljen nekakav zapisnik najbolje govore da u Kotoru definitivno ne vlada demokratija. Manjina ima taj ekskluzivitet da se ovako ponaša i da ne dozvoljava odbornicima da uđu u svoj parlament, onemogućivši im da donesu odluke koje su inicirali 25. marta ove godine - poručio je Aprcović.

Obrazlažući takav postupak, Jokić je kazao da je odluka o pečaćenju prostorija SO Kotor doneta na osnovu Zakona o lokalnoj samoupravi, po kome je Opština dužna da se stara o svojoj imovini. Tako će, dodaje, ostati sve dok se Vlada ne izjasni u vezi sa zahtevom koji je naveo u dopisu premijeru Dušku Markoviću, da se raspusti lokalni parlament i raspišu novi izbori. Jokić ističe da je presuda Upravnog suda pravosnažna i da je on kao predsednik opštine dužan da izvršava tu odluku.

Vladimir Jokić Foto Demokrate

Pročitajte još - UPRAVNI SUD PONIŠTIO ODLUKU: Bivši predsednik Kotora nelegalno smenjen

SLOBODAN DAN

PREDSEDNICA kotorskog parlamenta je u ponedeljak ujutru, putem SMS-a obavestila kolege da će imati slobodan dan, kako bi sprečili saučesništvo u, kako tvrdi, činjenju krivičnog dela (nezakonito zakazane XIX SO).
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije