PREDSEDNIK Opštine Kotor Vladimir Jokić pozvao je premijera Duška Markovića da raspusti SO Kotor i formira odbor poverenika koji će obavljati funkciju Skupštine do konstituisanja novog saziva. Kako je poručio pismom, od predsednika Vlade očekuje da to učini najkasnije danas do 10 časova, kako bi na taj način zaustavio "novo nezakonito postupanje grupe odbornika, koje može rezultirati novom blokadom grada u jeku turističke sezone".

- Kako je Vlada Crne Gore sama utvrdila da Skupština opštine Kotor ne izvršava svoje zakonom predviđene funkcije, a kako rok za ispunjavanje ističe danas, pozivam vas da u skladu sa članom 185. Zakona o lokalnoj samoupravi raspustite Skupštinu opštine Kotor - naveo je, između ostalog, Jokić. - Turizam je glavna privredna grana Crne Gore, a Kotor jedan od nosilaca turističke privrede. Takođe, blokada Grada bi dovela do otežanog održavanja "Kotor Arta", festivala kojem je Vlada dodelila status od nacionalnog značaja, a koji predstavlja jedan od najvažnijih kulturnih događaja Crne Gore.

On je dodao da će sa situacijom, ali i s dopisom premijeru, upoznati relevantne predstavnike međunarodne zajednice u Crnoj Gori. Podsetio je da se Vladi obratio i pre nekoliko dana zajedno sa predsednicom SO Kotor Dragicom Perović i potpredsednikom Opštine Kotor Milivojem Samardžićem, kako bi, u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi i odlukom o upozorenju Skupštini opštine Kotor, danas održali hitnu sednicu i doneli odluku o raspuštanju Skupštine.

Jokić, Samardžić i Perovićeva su tražili reakciju Vlade i Tužilaštva, nakon što su odbornički klubovi DPS, SD, HGI i LP doneli odluku o nastavku sednice SO Kotor, na kojoj bi ponovo smenili Jokića. Oni su, zajedno sa dr Brankom Ivanovićem i Brankom Kovačevićem, podneli Vrhovnom državnom tužilaštvu, Specijalnom državnom tužilaštvu i Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru krivičnu prijavu protiv Željka Avramovića (DPS), zbog neovlašćenog zakazivanja SO Kotor.

PROČITAJTE JOŠ - Bokeljima privremene mere?


Avramović je, komentarišući njihov postupak, kazao da nova skupštinska većina samo želi da se poštuje njihova volja, te da Jokić i Perovićeva nemaju podršku 17 odbornika, kao ni pravo da donose odluke preko Skupštine.

SO Kotor

- Ovo je politička igranka, a u politici je samo pitanje većine i manjine. Imali su većinu i izgubili su je. Sada ne žele da sazovu Skupštinu. Preostaje da to mi uradimo - kazao je Avramović.

Odbor Liberalne partije, povodom situacije u Kotoru i krize vlasti, smatra da je predsednik Opštine nedorastao funkciji, te da zbog situacije koju je njegova koalicija izazvala najviše ispaštaju građani. Ističu i da Jokić, čija partija izričito tvrdi da ne želi saradnju sa DPS, traži spas od Vlade, koju čini većina kadrova te stranke, kako bi on i njegove kolege sačuvali fotelje.

PROČITAJTE JOŠ - UPRAVNI SUD PONIŠTIO ODLUKU: Bivši predsednik Kotora nelegalno smenjen

- Svojim delovanjem gospodin Jokić je gradio poverenje kod koalicionih partnera, koji su ga i postavili na mesto predsednika Opštine, na mesto kojem nije dorastao, kao što ni oni nisu dorasli preuzimanju vlasti na lokalnom nivou, što je i potvrđeno u prethodnom periodu - sapštio je LP. - Cenu ove nesposobne vlasti plaćaju građani. Kažnjavaju ih oni kojima su dali poverenje da vode ovu opštinu.

PRAVA I OBAVEZE

JOKIĆ je Markoviću poručio da su Vlada Crne Gore, predsednik Opštine i Skupština opštine dužni da poštuju zakon i izvršavaju sudske odluke. Istakao je da svako drugačije činjenje ili nečinjenje predstavlja legitimisanje političke korupcije i beskrupulozno gaženje ustavno pravnog poretka kao metoda preuzimanja i formiranja vlasti mimo izborne volje, a na štetu javnog interesa.