PREDSEDNIČKI IZBORI U HRVATSKOJ: Škoro juri Kolindu

J. KERBLER

19. 06. 2019. u 08:39

U Hrvatskoj se zahuktava kampanja za novog predsednika. Kandidati Milanović, aktuelna predsednica i muzičar

ПРЕДСЕДНИЧКИ ИЗБОРИ У ХРВАТСКОЈ: Шкоро јури Колинду

Miroslav Škoro

ZAGREB

OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"

DOK se levičarske političke stranke okupljaju oko bivšeg hrvatskog premijera Zorana Milanovića za predsedničke izbore koji će biti krajem godine u Hrvatskoj, na desnici vladaju pravi haos i konfuzija. Na obeležavanju 30. godišnjice HDZ-a šef stranke Andrej Plenković pozvao je sadašnju predsednicu Kolindu Grabar Kitarović da objavi kandidaturu za drugi mandat, a u igri je i poznati pevač Miroslav Škoro koji po mnogima ima veću šansu da pridobije glasove birača od sadašnje predsednice. Tu je još i bivši sudija Mislav Kolakušić, najveće iznenađenje evropskih izbora, pa predsednička trka počinje usred leta.

Pevač Miroslav Škoro već je okupio tim koji će ga voditi na izborima, a uporište ima među strankama koje zameraju Kolindi Grabar Kitarović odmak od krajnje desnice. Ni svi u HDZ-u nisu zadovoljni sadašnjom predsednicom. Smatraju da bi novo lice, popularni pevač, bio bolji kandidat. Iz krugova bliskih Škori opet stižu informacije da bi se pobedom na izborima morao pomiriti da više neće da zarađuje od muzike, a procenjuje se da mesečno zaradi na estradi više od 20.000 evra.

Sve je više i glasina da protivnici Kolinde Grabar Kitarović, pre svega oni koji su dobili otkaz u njenoj kancelariji, spremaju kompromitujuće informacije o predsednici koje bi joj mogle naštetiti u kampanji. Tako se na desnici rasplamsao sukob koji bi mogao naštetiti sadašnjoj predsednici, kojoj i levica stavlja na teret da je njen mandat bio pun skandala.

Milanović se vraća u visoku politiku posle uspešne poslovne karijere koju je započeo kada je napustio premijersku fotelju. Kao savetnik dobro je zarađivao, pa je na poslednjem poslovnom putu u Kini zaradio oko 20.000 evra. Kampanju će voditi uz slogan "predsednik sa karakterom", ali i njega prate mnoge kontroverze još iz vremena dok je bio predsednik SDP-a. Zamera mu se da je prgav i svadljiv, da se kao premijer posvađao sa gotovo svim komšijama, od Slovenije do Mađarske i Srbije, a za razliku od Kolinde Grabar Kitarović, koja je bliska sa američkom politikom, Milanović bi mogao prema Trampovoj administraciji biti mnogo odrešitiji.

Za ovu kampanju treba svim kandidatima izuzetno mnogo para, ali svih troje favorita, Grabar Kitarovićeva, Milanović i Škoro sa tim neće imati većih problema.

DEDA USTAŠA

LEVICA Milanoviću najviše zamera koketiranje sa ekstremnom desnicom u vreme dok je pokušavao da dobije drugi premijerski mandat. Tada je pričao o dedi ustaši, iako je njegov otac bio u partizanima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije