VIŠE puta najavljivani tarifni paketi za potrošnju električne energije stupili su na snagu početkom meseca, međutim, kako su "Novostima" kazali iz Elektroprivrede Crne Gore, većina građana još nije odabrala neki od novih paketa, već su ostali na osnovnom. Samim tim, za većinu potrošača struja koju potroše u junu biće i za nekoliko procenata skuplja.

- Primena tarifnih paketa je tek počela, ne postoji nikakav rok do kada potrošači moraju da odaberu paket. Samim tim nismo ni očekivali da će se prijaviti veliki broj potrošača. Verujemo da o brojevima, koliko se potrošača opredelilo za koji paket, možemo govoriti tek nakon mesec dana - kazali su iz EPCG.

Iz te kompanije su ranije saopštili da su tarifni paketi uvedeni zbog korekcije cena, a kako bi računi za struju za većinu građana bili manji.

- Na taj način hteli smo domaćinstvima da ponudimo da sami izaberu model i da u stvari možda i uštede na osnovu svojih navika trošenja električne energije - naveli su iz EPCG.

Svakako, građani bi trebalo dobro da razmisle koji im paket najbolje odgovara pre nego što se prijave, jer bi pogrešan izbor plaćali godinu dana, s obzirom na to da je promena paketa moguća tek nakon godinu dana.

Iz EPCG su više puta savetovali potrošače na koji način da odaberu tarifni paket, kako bi on bio najekonomičnija opcija u odnosu na njihovu potrošnju.

Pročitajte još: Tarifni model diktiraće cenu

UKINUTA NAKNADA DA građani neće osetiti poskupljenje obećao je i premijer Duško Marković, kada je najavio ukidanje jedne od dve naknade za obnovljive izvore energije koje se godinama plaćaju kroz račune za struju. Ukidanje naknade za OIE1 stupilo je na snagu istog dana kada i novi tarifni paketi, a prema procenama, time će se računi umanjiti od 1,5 do 5 odsto.

Potrošači imaju mogućnost da biraju između četiri opcije. Plavi tarifni model je, kako navode, najprihvatljiviji za male potrošače, odnosno za domaćinstva koja troše do 300 KV sati električne energije mesečno. Trošeći 150 KV u višoj i 150 KV u nižoj tarifi, potrošači kroz plavi model, kako tvrde, mogu dobiti račun manji i do pet odsto. Crveni tarifni model namenjen je domaćinstvima koji električnu energiju troše u toku dana, kada je struja skuplja, pa se za njih obračunava jedinstvena tarifa za 24 sata dnevno, svakog dana u nedelji. Kroz zeleni model domaćinstva će trošiti struju proizvedenu iz obnovljivih izvora energije i oni će za to da plaćaju dva centa dodatno na svaki potrošeni kilovat. Ukoliko domaćinstvo ne odabere nijedan od ova tri modela automatski će mu se obračunavati potrošnja po osnovnom modelu.DUG DOMAĆINSTAVA

UKUPAN dug za struju na kraju aprila iznosio je 167,91 milion evra, od čega se na domaćinstva odnosi čak 119,25 miliona. To znači da se, za manje od pola godine, dug potrošača iz kategorije domaćinstva povećao za više od pola miliona. Prema podacima EPCG, u decembru prošle godine, dugovanje je bilo oko 600.000 manje.