VIŠE nevladinih organizacija i građana Herceg Novog pokrenulo je potpisivanje peticije, kojom zahtevaju da Opšta bolnica Meljine, bude sačuvana kao medicinska ustanova i konačno u potpunosti uđe u sistem javnog zdravstva Crne Gore. Peticija se potpisuje na više lokacija u gradu (kafić "Lokanda", knjižara "So", kafić kod knjižare "Dambo" na Toploj).

Pročitajte još: Bolnica "Meljine" treba da se zaštiti

Jedan od zahteva koji građani potpisuju je i da se održi vanredna sednica hercenovske SO jer je "stanje u bolnici alarmantno, barokomora ne radi zbog nedostatka kiseonika, zaposlenima kasne plate dva meseca, nedostaje sanitetskog materijala".

Podsećaju da bolnica Meljine postoji više od 100 godina, a premda je od početka bila vojna medicinska ustanova, građani Herceg Novog i Boke su je uvek koristili, posebno intenzivno poslednjih četrdesetak godina.

Pročitajte još: Novljani stali u odbranu bolnice

- Stanovnici Herceg Novog su godinama odvajali samodoprinos od ličnih zarada za dogradnju medicinskih objekata unutar ovog komleksa. Od 2003. godine unutar bolnice postoji opremljeno porodilište, koje je otvoreno nakon 40 godina. Stanovnicima Herceg Novog su previše udaljene druge bolnice u Risnu, Kotoru, Nikšiću, Podgorici - obrazloženo je u građanskoj peticiji. - To je naročito važno u slučaju hitnih intervencija, a posebno u vreme letnje turističke sezone, kada je broj stanovnika i turista uvećan dva do tri puta na području Herceg Novog, a saobraćajne veze sa drugim destinacijama veoma otežane pa je i visok rizik po zdravlje obolelih ili unesrećenih u raznim udesima, koji su česti tokom leta.

INICIJATIVA HERCEGNOVSKA SO je u avgustu prošle godine vanredno zasedala, a odbornici raspravljali o statusu bolnice. Tada je usvojen zaključak da SO Herceg Novi predloži Vladi Crne Gore, da preuzme finansiranje usluga i plata zaposlenih u bolnici Meljine, do okončanja sudskog spora sa "Atlas grupom". Bez odjeka je ostala ova kao i slične inicijative pokrenute 2015.

Podsećaju i da je bolnica ostala bez finansijskih sredstava zbog blokade računa "Atlas Mont" grupe, za isplatu plata, nabavku lekova, opreme, hrane za bolesnike i dr.

Ovo je još jedna u nizu loših privatizacija u Herceg Novom, čije posledice trpi 30.000 stanovnika.

Iz Sindikata bolnice upozorili su ovih dana da će iskoristiti sve mehanizme radničke borbe za ostvarivanje svojih prava, koja su i u interesu zaposlenih, ali i Herceg Novog.

Saopštenjima su se oglasili, podržavajući napore zaposlenih u Bolnici i građana iz Demokratskog fronta, Novske liste I DPS-a.

PODRŠKA OPŠTINE

I PREDSEDNIK Opštine Herceg Novi Stevan Katić pozvao je nadležne državne organe da pod hitno reaguju i konačno reše status bolnice Meljine, kako bi je u potpunosti stavili u funkciju javnog zdravlja.

- Rukovodstvo Opštine Herceg Novi se do sada više puta obraćalo nadležnima, Vladi Crne Gore i Ministarstvu zdravlja. Odgovore na naše molbe i inicijative, kao i po mnogim drugim pitanjima, nismo dobili. Opština Herceg Novi je maksimalno i bezrezervno uz zaposlene i opstanak bolnice Meljine - rekao je Katić.