MUČNA zbivanja oko Atlas banke, po čijem poslovanju "kopa" Specijalno državno tužilaštvo zbog sumnje da je u njoj "oprano" čak 550 miliona evra, izazvala su zebnju u javnosti, bez obzira na utehu iz Centrale banke Crne Gore da bankarski sistem nije u opasnosti. Posebno u Herceg Novom, gde u sklopu "Atlas grupe" posluje nekada čuvena vojna bolnica u Meljinama.

Svedoci smo ovih dana da je država krenula u obračun sa "Atlas grupom", koja je u vlasništvu biznismena Duška Kneževića. Od otvaranja stečajnog postupka u "Meljine komleksu" d.o.o. do uvođenja prinudne uprave u Atlas banci. Bez obzira na to što se od danas najavljuje deblokada računa, svi građani, kako Herceg Novog tako i Crne Gore, koji su korisnici usluga ove banke u znatnoj meri su oštećeni ovakvim neodgovornim odnosom Centralne banke, koja ovaj potez nije na vreme najavila i na taj način ugrozila veliki broj ljudi.

Pročitajte još: Neizvestan opstanak Bolnice Meljine

Nasuprot svemu ovome, posebno čudi to što se i bolnica "Meljine" pominje kao "kusur" u ovim pregovaranjima. Naime, Knežević tvrdi da ima dogovor da novac od poravnanja za bolnicu "Meljine" upotrebi za dokapitalizaciju banke, a Centralna banka kao da nije znala za to i blokirala je Kneževića.

Zbog svega ovoga, nerešenog imovinskog i pravnog statusa bolnice "Meljine", kod građana Herceg Novog i zaposlenih u ovoj bolnici koji su i dalje radnici i u sistemu "Atlas grupe" raste zabrinutost.

- Zato, još jednom apelujemo na državu da potpiše vansudsko poravnanje sa "Atlas grupom", u smislu rešavanja imovinskih pitanja, i da preuzme, odnosno prevede bolnicu "Meljine" u sistem javnog zdrastva kako bi svi građani, a i zaposleni u bolnici, konačno osetili pravnu sigurnost i poverenje u zdravstveni sistem - smatra Milan Bošković, koji napominje da se u svetlu ovih događaja polako završava i peti tender za privatizaciju instituta Igalo, kako bi se prodao najveći preostali resurs Herceg Novog.

BEZ NOVCA

- MNOGI nisu mogli da podignu novac. Studenti nisu mogli da se vrate kući, penzioneri da kupe lekove, putnici, a posebno pomorci ostajali su na aerodromima... I sa još mnogo problema su se građani suočili, saopštio je povodom zbivanja u Atlas banci odbornik Demokratske Crne Gore u SO Herceg Novi Milan Bošković, koji deli zabrinutost sugrađana za status bolnice.