Kandidat vladajuće koalicije SDSM-DUI Stevo Pendarovski proglasio je večeras pobedu na predsedničkim izborima u Severnoj Makedoniji, prvim nakon promene imena države, poručivši da će biti predsednik svih građana kog se niko neće stideti.

"Zalagaću se za pravičnost i pravnu državu. Idemo svi zajedno napred i svi ćemo biti partneri ka stabilnosti, a ne krizi. Mračno doba je iza nas", istakao je Pendarovski na konferenciji za novinare u sedištu vladajuće SDSM.

Pendarovski je proglasio pobedu rekavši "hvala", na makedonskom i albanskom jeziku, preneo je sajt Plusinfo.

"Pridružujem se rukovodstvu ove države ka evroatlantskoj i ekonomski razvijenoj Republici Severnoj Makedoniji. Otvoren nam je put ka boljoj budućnosti", istakao je Pendarovski.

On se zahvalio premijeru Zoranu Zaevu na pruženoj podršci i poverenju, kao i svim partijama koje su podržale njegovu kandidaturu.

Pendarovski je obećao da će tokom svog mandata kritikovati sve što zaslužuje u cilju boljitka građana, kao i da će biti saveznik u ostvarivanju njihovih interesa.

ZAEV: OVO JE POBEDA GRAĐANA

Ovo je pobeda građana i Republike Severne Makedonije, poručio je večeras premijer i predsednik vladajućeg Socijaldemokratskog saveza Zoran Zaev, nakon proglašenja pobede Steve Pendarovskog na predsedničkim izborima, prvim nakon promene imena države.

Zaev je rekao da su izbori bili uspešni i demokratski i da je ovaj izborni ciklus pokazao većinsko opredeljenje građana, prenosi portal Plusinfo.

"Nastavljamo zajedno napred. Put je potvrđen i popoločan uspehom. Republika Severna Makedonija zagarantovano nastavlja napred. Ovo je pobeda građana i Republike", istakao je Zaev.

Kako je kazao, danas mogu svi da slave jer su pokazali da je zemlja evropska i da su sprovedeni besprekorno čisti izbori u oba kruga.

"Pokazali smo da smo spremni za Evropu. Od danas niko ne može da stane na putu naše perspektive", dodao je Zaev.

Za lidera opozicionog VMRO-DPMNE Hristijana Mickoskog, Zaev je rekao da je poražen, kao i da su poražene sve destruktivne politike.

"Kao vlast ostajemo posvećeni našim prioritetima, prvo da postanemo članica NATO. Nastavljamo da usmeravamo novac ka građanima i da korigujemo nedostatke kod naših funkcionera", poručio je Zaev.

Pendarovskog je pozvao da uvek bude kritičan i pravičan i, kako je kazao, da čuva građane.

DAVKOVA: PENDAROVSKI POBEDIO, ALI NISAM IZGUBILA BITKU

Kandidat opozicionog VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska Davkova priznala je poraz na predsedničkim izborima u Severnoj Makedoniji, ali je poručila da "nije izgubila bitku".

"Brojke pokazuju poraz, ali se nikada nisam osećala ispunjenijom. Verovala sam da mogu da pomognem Makedoniji da dobije deokratiju...Znam da je drugi kandidat pobedio, ali znam da nisam izgubila bitku", rekla je Davkova, prenosi AP.

Davkova je priznala da pobeda pripada kandidatu vladajuće koalicije SDSM-DUI Stevi Pendarovskom, ali je postavila pitanje da li ovakav rezultat vodi ka pomirenju i ujedinjenju, ili predstavlja podelu unutar države, prenosi portal a1on.

"Ova pobeda predstavlja unutaretničku podelu i nameće pitanje da li fraza ''zajedno napred'' stvarno i to znači", rekla je Siljanovska, u obraćanju posle objavljivanja izbornih rezultata.

Ona se zahvalila svojim glasačima, ističući da je osvajanje 370.000 glasova velika čast.