Na Banskim dvorima razgovarali su premijeri Hrvatske i Kine, Andrej Plenković i Li Kećijang, koji je doputovao u prvu zvaničnu posetu toj državi u okviru koje se očekuje i potpisivanje niz bilateralnih sporazuma dveju zemalja i usvajanje zajedničke izjave dveju vlada.

Li Kećijang sa suprugom u Zagreb je doputovao sinoć, a osim sa Plenkovićem sastaće sa predsednikom parlamenta Gordanom Jandrokovićem i predsednicom Kolindom Grabar Kitarović.

Za sutra je predviđen odlazak dvojice premijera za Dubrovnik, odakle će katamaranom krenuti prema Pelješcu i zajedno obići radnike i gradilište Pelješkog mosta u Brijesti, gde radove izvode i kineske firme.

PROČITAJTE JOŠ - Počela gradnja Pelješkog mosta (VIDEO)

Time će praktično biti obeležen završetak prve faze gradnje tog velikog projekta.

Uveče, hrvatski premijer biće doaćin svečane večere za šefove država članica inicijative Kina+16 u Dubrovniku, a predviđen je i obilazak Starog grada.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, delegaciju Kine čini oko 400 predstavnika kineskih državnih i privatnih kompanija, banaka i oni će u petak u Dubrovniku učestvovati na sastanku šefova država inicijative Kina+16 (11 članica EU iz srednje i istočne Evrope te Srbija, BiH, Crna Gora, Makedonija i Albanija), kao i na poslovnom forumu na kojem će biti oko hiljadu učesnika.

U pitanju je jedan od najvećih poslovno-političkih skupova dosad održanih u Hrvatskoj, na koje će, kako je najavljeno, učestvovati premijerka Srbije Ana Brnabić.

Kineski premijer u Zagreb je stigao iz Brisela, gde je juče održan sammit EU - Kina.

U Briselu, piše Jutarnji, nemaju ništa protiv angažovanja kineskih firmi u realizaciji velikih projekata, kao što je gradnja Pelješkog mosta, koji se sufinancira novcem EU, ali pod uslovom da se poštuju stroga pravila EU.

Navodi se da su EU i Kina u poslednjem času uspele da dogovore i tekst Zajedničke izjave sa samita u briselu nakon što je postignut kompromis oko poštovanja međunarodnih pravila i subvencija.

EU, naime, smatra Kinu i “partnerom za saradnju”, ali i “sistemskim rivalom” i ima sve oštrije stavove o tome kako Kina tretira evropska preduzeća, smatrajući da im ne garantuje ravnopravnost, navodi list.

EU bi, ističe se, htela da evropska reduzeća imaju u Kini ista prava kao što kineska imaju u EU, pogotovo kad su u pitanju projekti koji se finansiraju javnim novcem. S druge strane, EU je zainteresovana za porast investicija iz Kine.

KINESKI PREMIJER: HRVATSKA I KINA SPREMNE DA OTVORE DIJAMANTSKO RAZDOBLjE

Premijer Kine Li Kećijang izjavio je danas u Zagrebu da su Hrvatska i Kina spreme da otvore "dijamantsko razdoblje" u svojim odnosima, a hrvatski premijer Andrej Plenković ocenio je da je poseta kineske delegacije velika šansa za hrvatsku ekonomiju.

"Iako smo geografski udaljeni, spremni smo zbližavati naša srca i otvoriti dijamantno razdoblje naših odnosa", rekao je Kećijang na početku sastanka kineske i hrvatske delegacije u Zagrebu.

Posle susreta delegacija dve države, kineski premijer je u zajedničkoj izjavi s hrvatskim premijerom rekao da su razgovori bili "plodonosni" i da je postignuta saglasnost o tome da treba pojačati saradnju u okviru odnosa Kine i Evrope, ali i bilateralnu.

On je izjavio da treba podsticati razvoj robne razmene i dodao da je na sastanku izražena spremnost u jačanje saradnje kada je reč o saobraćajnoj infrastrukturi.

Kineski premijer je ocenio da su odnosi dve države tradicionalno prijateljski i izrazio zahvalnost Hrvatskoj na podršci politici "jedne Kine".

"Očekujem da ćemo ovim posetom naše odnose podići na viši nivo ", rekao je Li.

Hrvatski premijer Andrej Plenković naglasio je da je usvojena zajednička izjava koja "treba da da jasan smer budućeg delovanja svih naših resora, unapredi ekonomsku saradnju i stvori preduslove za dalje investiranje".

On je istakao da posetu kineske delegacije vidi kao "veliku šansu za hrvatske izvoznike, preduzetnike i hrvatsku privredu".

Premijer je ocenio da projekt Pelješkog mosta, za čiju je gradnju izabrana kineska firma "Čajna roud end bridž korporejšen" i današnja poseta kineske delegacije predstavljaju "ključnu prekretnicu za odnose dve zemlje".

Plenković je rekao da je trgovinska razmena dve zemlje na nivou milijardu evra, dok je prošle godine Hrvatsku posetilo oko 250.000 kineskih turista. On je dodao i da postoji veliki interes hrvatskih i kineskih privrednika za poslovni forum u Dubrovniku gde će se konkretno razgovarati o različitim oblicima saradnje.

U Zagrebu je danas potpisano šest ugovora, među kojima nekoliko ekonomskih, uključujući o železničkoj infrastrukturi, poljoprivredi i turizmu. Tu su i sporazumi koji se odnose na digitalnu saradnju državne uprave s kineskom kompanijom Huavej, kao i na Hrvatsku banku za obnovu i razvoj, nauku i sport.

Uoči dolaska kineskog premijera Andrej Plenković je najavio da bi idući veliki projekti mogli da budu modernizacije nizinske pruge Zagreb –Rijeka i hrvatskih luka.

Premijeri dve zemlje razmenili su i poklone, pa je tako Plenković Liju poklonio električni bicikl firme Rimac i loptu s potpisima hrvatskih fudbalskih reprezentativaca, a Li Plenkoviću košarkašku loptu i nacionalni dres. Posle Zagreba, kineska delegacija na čelu s premijerom otputovaće u Dubrovnik gde se u četvrtak i petak održava samit Kine i 16 država istočne i srednje Evrope (16+1).

Ovo je prva poseta nekog kineskog premijera Hrvatskoj, ali i šesti susret Plenkovića i Lija u poslednje dve i po godine. Hrvatski premijer je posetio Kinu krajem prošle godine.

Premijer Li došao je u Hrvatsku nakon samita EU i Kine u Briselu.