TIHO je bilo u ponedeljak na Fundini. Jedino je severac remetio tišinu udarajući o ljuti kamen. U kući Stanka i Marije Vujoševića već 24 dana vladaju muk i neverica. Još od časa kada su čuli da se njihov sin Darko utopio 3. februara pokušavajući da spase tročlanu porodicu koja je nastradala u Skadarskom jezeru kada se prevrnuo čamac. Tragedija se dogodila ispod manastira Vranjina, a nastradali su muž i žena Jana i Ratko Kumburović i njihova kćerka Nina. Tela trudnice Jane i Nine su pronađena, dok se za Ratkovim telom još traga. Tragedija se desila na dva metra od obale, kada je talas zapljusnuo čamac. Kada se čamac prevrnuo, Darko se brzo domogao obale, ali se vratio u nemirno jezero kako bi spasao tročlanu familiju. Skočio je da ih spase i ne sluteći da ide na onaj svet.

Vujoševići su glasovita porodica, nadaleko poznata po čojstvu i herojstvu. Pa, kako priča selo, ni Darko nije mogao drugim putem. Iako je bol slomio njegovu suprugu Mirjanu, oca i majku, braću Miodraga i Veska, oni snažno nose teret tuge koja ih je zavila u crno.

- Sve sam govorila da mi ga je naći kao da bi mi se ponovo rodio. I evo, suze su stale, a Darko mi se vratio, moj junak, moja ljudina - priča majka Marija, vidno bolesna žena. - A dugo sam bila u muci hoće li mi ga pronaći. I eto desilo se. Mnogo ljudi nas je zvalo za pomoć, hvala roniocima i svima onima koji su dan i noć bili uz nas. Nije bilo lako sve ovo proći. Šta ću, ostala su mi još dva sina, moje dve planine.

I Stanko stoički podnosi tragediju. Kako reče, nema druge, mora se s narodom.

- Ponosni smo na našeg Darka. Poginuo je spasavajući druge živote. Znam, da je on preživeo da bi mu bilo teško. Sin mi je bio veliki čovek - dodaje Stanko.

TUGA Kuća porodice Vujošević, Foto V. Kadić


Darkov mlađi brat Vesko zahvalan je "Novostima" na posthumnom priznanju za "najplemenitiji podvig".

PROČITAJTE I:NAKON 20 DANA OD NESREĆE NA SKADARSKOM JEZERU: Ronioci izvukli telo Darka Vujoševića

- To je zaista gest koji će pamtiti cela naša familija. Darko se sa Kumburovićima družio 20 godina. Poslednje tri godine je radio sa Ratkom, a evo zajedno su skončali. Monaha Neofila koji je upravljao čamcem upoznao je u manastiru. Nemojte mi zameriti što sam škrt na rečima. Nije mi lako, mnogo toga mi se muti u osećanjima i glavi. Eto posle dvadeset dana smo ga pronašli, a ostalo je samo toliko do četrdesnice od njegovog stradanja. Svima smo zahvalni, posebno roniocima Regionalnog centra iz Bijele, našim komšijama, i svim znanim i neznanim ljudima. Sate su sa nama provodili na obali Skadarskog jezera gledajući da li će na površini izroniti telo moga brata - dodaje Vesko. - Jako mi je teško i morate me razumeti. Nema slikanja, jer će za to biti vremena. Ne zamerite.

A Fundina koja je opevana u junačkim pesmama sabrala se oko svojih plemenika Vujoševića. Nema čoveka u kraju koji ne kaže lepu reč o toj porodici i o nesrećnom Darku. Njegov drug iz detinjstva Vesko kaže da još ne veruje u ono što se desilo.

Darko Vujošević, Foto Porodična arhiva

- Bili smo nerazdvojni, provodili dane i noći, družili se, kovali planove. I to sve odneše talasi jezera u trenu - kaže Darkov drugar iz detinjstva.

Telo Darka Vujoševića izloženo je u gradskoj kapeli na Čepurcima, a sahrana je predviđena sutra u rodnom kraju.


MEMORIJALNA AKCIJA DAVANjA KRVI

U Podgorici je u organizaciji Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi "Sveti novomučenici momišićki" organizovana memorijalna akcija dobrovoljnog davanja krvi.

- Ova, osamnaesta akcija davanja krvi bila je jedna od najbrojnijih i imala je memorijalni karakter. Organizovana je u spomen i čast tragično preminulom Darku Vujoševiću, koji je bio aktivni član ovog udruženja. Ovu akciju posvetili smo njemu i porodici Kumburović, koja je takođe nastradala u tom nemilom događaju - kazao je Danilo Radović, predsednik Udruženja.

M. S.


MONAH

MONAH manastira Vranjina Neofil, koji je upravljao čamcem, uhapšen je i tereti se za teško delo protiv opšte sigurnosti i izazivanje opasnosti. U saznanju smo da ga je ovih dana mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije posetio u istražnom zatvoru u Spužu.