Lider Demokratskog fronta Željko Komšić obratio se javnosti nakon što su objavljeni prvi rezultati izbora u kojima je objavljeno da uverljivo vodi ispred predsednika HDZ-a BiH Dragana Čovića za člana Predsedništva iz reda hrvatskog naroda.

- Želim da pozdravim sve ljude koji su mi ukazali poverenje. Čestitam svim kandidatima na ostvarenom rezultatu. Moja poruka svim građanima BiH od nekog ko je budući član Predsedništva BiH: Ja sam tu da služim svim građanima BiH, bez obzira na to jeste li glasali za mene ili ne. Moja poruka Hrvatima je da nemate nikakvog razloga za strah, ja sam vaš predsednik - poručio je Komšić.

Dodao je da će se truditi da ne napravi grešku u svom političkom angažmanu.

- Rezultati stranaka su tek počeli da pristižu i nedovoljni su za prognoziranje. Što se tiče vlasti, prvo trebamo videti ko ima kakve rezultate i ko je na šta spreman - pojasnio je Komšić.

Na pitanje novinara koliko je puta kao hrvatski član Predsedništva BiH bio u Mostaru i kad će otići nakon inauguracije, Komšić je odgovorio da, prema Ustavu BiH, ne postoji funkcija hrvatski član Predsedništva BiH, već član iz reda hrvatskog naroda.

- To je velika razlika. Bio sam puno puta u prethodna dva mandata i u Mostaru i Hercegovini. Ne razumem to vaše pitanje uopšte i mislim da je malo zločesto. Sigurno možete očekivati da ću nastaviti putovati po svojoj zemlji, kao što putujem i sada. Bez obzira na to da li me ljudi koji tamo žive vole ili ne, glasaju za mene ili ne, ovo je moja zemlja i moja obaveza je da se brinem o svima - istakao je Komšić.

Dodao je da ne zna na šta gospodin Čović misli kad kaže da tek sad počinje kriza u BiH.

- Ne možete očekivati da rezultati budu po vašem. Zašto bismo ulazili u krizu ako su ovi izbori provedeni po važećem ustavu i zakonu. Na kraju krajeva, i gospodin Čović je 2014. izabran po istim pravilima kao i ja sad. Ne znam čemu vodi ta logika. Mislim da Čović i HDZ imaju odgovornost prema BiH i bilo bi dobro da se uključe u neke stvari koje bi ovu zemlju vodile naprijed. Gospodin Čović, HDZ, ali i druge stranke s hrvatskim predznakom mogu biti partneri u vlasti - poručio je Komšić.

(Avaz.ba)