DURMITOR BRUJI O MALOM JUNAKU: Milinko (12) nije paničio već je lastišem spasao sestru posle ujeda zmije

V. Kadić

15. 08. 2018. u 08:18

Na Durmitoru, na katunu dok su čuvali ovce, dečak posle ujeda zmije pomogao svojoj šestogodišnjoj sestrici. Bili smo sami, nisam imao ništa oštro, pa sam našao sam lastiš i Bojani podvezao nogu

ДУРМИТОР БРУЈИ О МАЛОМ ЈУНАКУ: Милинко (12) није паничио већ је ластишем спасао сестру после уједа змије

Bojana i Milinko Krstajić

UJED zmije na katunu iznad Valovitog jezera u durmitorskom kraju, umalo da bude koban po malu Bojanu Krstajić (6), ali je na sreću, devojčicu u poslednji čas spasao brat Milinko (12)! Sve se dogodilo iznenada dok su njih dvoje čuvali stado od oko 400 ovaca i jagnjadi.

- Bili smo ožedneli, pa sam pošao podalje do izvora da natočim vode, dok je sestra ostala kod ovaca. Kada sam se vratio bila je nemirna i čini mi se, spremna da zaplače. Pitao sam je šta se desilo, pomilovao je po kosi, ali ona jedva da je uspela da kaže da je zmija ujela. Tek tada je i naglo počela da plače. Bilo mi je jasno šta se desilo - priča za "Novosti" junak Milinko, o kome ovih dana bruji durmitorski kraj.

Kaže da je odmah znao da mora brzo da reaguje.

- Kroz glavu mi je prolazila samo jedna rečenica: "Kako da je spasem"? - Video sam ranicu na potkolenici koja je počela da otiče i setio se nekih emisija o prirodi koje sam zimi sa bratom gledao na TV i po pamćenju počeo da pomažem sestri. Nisam pri sebi imao ništa oštro, kako bih rasekao mesto gde je zmija ujela, ali sam u ruci držao lastiku i napravio povez iznad rane kako bih sprečio da se otrov širi. Telefonom sam uspeo da dobijem tatu i mamu i objasnio šta nam se na katunu desilo. Oni su potom došli kolima za Bojanu i povezli je do Pljevalja, gde ih je presrela Hitna pomoć.

Bojani je potom pružena medicinska pomoć i dete je posle četiri dana izašlo iz bolnice.

- Evo je opet ovde kod nas - presrećan je njen brat.

A, na katunu, kao nekada, vri od dečjeg žagora. Oko bake Bosiljke okupili se pored Milinka i Bojane i ostali unučići, trogodišnji Neđeljko i četrnaestogodišnji Miljan.

- Puna kuća radosti - kaže krepka starica, kojoj deca, kako kaže, produžavaju vek. Dobro se sve završilo oko naše Bojane. Sreća što je Milinko bio priseban.

Bojana, okrepljena, ponovo trčkara pored ovaca i uživa u lepoti katuna.

- Spasao me brat - s ponosom ističe devojčica.

DOBRI ĐACI

NEBU pod oblake, svakog leta Krstajići isteruju stoku na ispašu. Ova porodica, kao i mnoge druge, žive isključivo od poljoprivrede i na katunu ostaju sve do jeseni. Milinko i Bojana su učenici Osnovne škole "Dušan Obradović" na Žabljaku. Milinko je završio šesti, a sestra prvi razred.

- Dobri smo đaci. Otvorio sam profil na "Fejsbuku" i sve ima tamo da se nađe o meni - kao iz rukava odbrusi sestrin spasilac.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

Патриота

15.08.2018. 09:04

То су изузетно интелигентна деца, физички развијена а самим тим и психички, нису паничари и закржљала од таблета и телефона као градска деца, здрава су не хране се паштетама и саламама од меса из Бразила из прошлог века... Деца од 6 и 12 година из града не би смели да приђу толиком стаду а не сами да их чувају у природи далеко од света...

Сава Шовљански

15.08.2018. 09:47

Хвала Ти Боже, па се све на добро заврши.

Д. З.

15.08.2018. 10:39

Показао се паметним, смиреним и храбрим јунаком без обзира на мледе године. Показао је тако и праву братску љубав.

Rada

15.08.2018. 10:39

Kakav hrabar decak, svaka cast, i nadam se da ce imati dug i srecan zivot oboje.Treba obratiti paznju i na to da su gledali emisije o prirodi, a ne kojekakve rijalitije i ostale gluposti.

Мирко

15.08.2018. 13:40

Браво Милинко!Само тако настави даље кроз живот!

atila

16.08.2018. 13:58

Bravo hrabri dečače.tebe je surova priroda i planina naučili kako da opstaneš i preživiš najsurovije uslove.Neka ti Bog da svu srećću ovog sveta.Bog na tim predelima daje časne i poštene ljude.