Mektić: Ako treba i granice da se zatvore

S. Mišljenović

ponedeljak, 02. 07. 2018. u 11:02

Мектић: Ако треба и границе да се затворе

Dragan Mektić / Foto Nezavisne novine

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić o migrantima: Ne smemo dozvoliti kampove na ovim prostorima. I mi i zemlje regiona polako tonemo sve dublje u problem sa migrantima

EVROPSKA unija se definitivno nije snašla u migrantskoj krizi i velika je razjedinjenost među članicama po ovom pitanju. Moramo biti svesni da BiH, kao i Srbija, dobija migrante iz zemalja EU, Grčke i Bugarske. Oni žele tranzit, pre svega Nemačku i Austriju. Ne smemo da dozvolimo da postanemo žrtva nefunkcionisanja evropskog sistema i zato zemlje Zapadnog Balkana treba da zauzmu jedinstven stav, pa i oko zatvaranja granica ako bude potrebno.

To za "Novosti" kaže Dragan Mektić, ministar bezbednosti BiH, koji poručuje da ta država želi da pomogne u rešavanju problema koji u poslednje vreme ljulja EU:


PROČITAJTE JOŠ:
GALIJAŠEVIĆ OTKRIVA: Obaveštajno-bezbednosna agencija i američka ambasada naseljavaju džihadiste u BiH

- Spremni smo da učestvujemo u svakom rešenju koje ponudi EU, ali odbacujemo predloge čiji je cilj da se u BiH, ali i u drugim zemljama regiona, naprave prihvatilišta za migrante.

* Mislite li da će EU uvažiti ovakav vaš stav?

- Sada je na EU da povuče konkretan potez. Sve dok EU čeka, i BiH i zemlje Zapadnog Balkana polako tonu sve dublje u problem sa migrantima. Mi taj problem nismo izazvali i ne možemo ga sami ni rešavati.

* Ukoliko EU nastavi pritisak na BiH da zadrži migrante, da li je moguće rešenje i zatvaranje granica?

- Zatvaranje granica nije isključeno. Bilo bi dobro da države Zapadnog Balkana postignu jedinstven stav. Ukoliko pojedine zemlje budu odbijale taj predlog, BiH će to uraditi sama, jer nećemo dopustiti da svi usmeravaju migrante ka nama.

OBRAČUNI STRANAKA * STVARAJU li migranti i političke probleme u BiH? - Naravno, i to ozbiljne političke, ekonomske i bezbednosne probleme. BiH je još ranjiva zemlja. Dolazak migranata se pokazao kao politički problem, jer mnogo opcija na političkoj sceni zloupotrebljava krizu. Nastali su i politički obračuni, a rezultat je da BiH nije jedinstvena oko odluka o migrantima.

* Iz Brisela je stigla ponuda donatorskih sredstava kako bi se lakše prebrodila kriza?

- Jeste stigao predlog, ali se govorilo o donatorskim sredstvima, kako bi se problem migranta rešio pravljenjem kampova u BiH. To za nas nije prihvatljivo.

* U poslednje vreme ste govorili i o bezbednosnim opasnostima zbog migranata...

- Migranti se u BiH ponašaju kako hoće i misle da će im to biti dozvoljeno. Grdno se varaju. Trudimo se da svaki dan budu sve bolji uslovi za migrante koji su smešteni na našem području. Ali, opet imamo jasan stav: moraju da poštuju pravni poredak BiH! Ukoliko ne bude tako, a imali smo već primere nasilja, mi ćemo reagovati represijom.

* Otkud sad taj stav kad ste govorili da više neće biti većih problema sa migrantima?

- Govorio sam da se neće ponoviti migrantska kriza iz 2015. godine, a onda su tu moju izjavu prevodili kako ko želi. BiH sada ima kontrolu nad migrantima i građani ne treba da strahuju da će ih doći na desetine hiljada, jer od toga nema ništa!


PROČITAJTE JOŠ:
HRVATSKI PREMIJER PRE SAMITA EU: Nije realno da brodovi s migrantima pristaju u naše luke


Komentari (1)

Mikiboy

02.07.2018. 11:17

Pa nece valjda Balkan da resava EU probleme sa migrantima?Neka ih resavaju oni koji su taj rat i startovali i zaradjivali na njemu.