PROTIV Podgoričanina L. Ž. biće podneta krivična prijava zbog sumnje da je odgovoran za požar u kome su u potpunosti uništene prostorije i oprema lokalnog javnog emitera, Radio-televizije Pljevlja. L. Ž. je u noći 21. maja ispalio vatromet sa krova zgrade gde je bila smeštena Televizija "Pljevlja". Vatromet je naručila Opština Pljevlja, a istom je prethodio koncert Dženana Lončarevića na Trgu 13. jul, a sve povodom Dana nezavisnosti Crne Gore.

Pročitajte još - Radovi na zgradi TV “Pljevlja”: Počela sanacija krova

Nakon požara koji je uništio opremu i prostorije RTV "Pljevlja" Osnovno državno tužilaštvo u ovom gradu naložilo je istragu.

Veštačenjem veštaka elektro i protivpožarne struke ustanovljeno je da je požar najverovatnije izazvan paljenjem vatrometa. Veštak je naveo da uzrok požara nisu električne instalacije, jer na mestu odakle je požar krenuo nije bilo elektroinstalacija. Veštak iz oblasti zaštite od požara, eksplozija i eksplozivnih sredstava, Radovan Popović iz Podgorice, u svom izveštaju konstatovao je da je uzrok požara najverovatnije ispaljivanje vatrometa.

Pročitajte još - Uzrok požara u RTV Pljevlja za 15 dana, Vlada pomaže sa 50.000 evra

- Sagledavanjem tragova nađenih na istom, konstatovano je da je požar koji je nastao u noći 22. maja 2018. godine oko šest časova u prostorijama RTPV, nastao na drvenim elementima, daskamakoje su se nalazile ispod bakarnog lima. On je služio kao krovni pokrivač objekta, a u delu, sa desne strane, koji služi kao izlaz na krov objekta požar je nastao je kao posledica sagorevanja papirne ambalažeiz koje je ispaljen vatromet, a koja se nalazila na limeno-bakarnom delu krova objekta - navedeno je u izveštaju Popovića.

Vatromet sa istog mesta je ranije pet puta ispaljen, ali nije dolazilo do požara.

Pročitajte još - Izgorele prostorije RTV Pljevlja, televizija će brzo nastaviti sa radom (FOTO)

SAGOREVANjE

- SAGOREVANjEM papirne amabalaže na krovnom delu objektadošlo je do pregravanja drvenih elemenata, dasaka na koje se oslanjao bakarnilim. To je uzrokovalo pojavu žarenja na istim, koje se posle dužeg tinjajućeg procesa pretvorilo u otvoreni plamen, a samim timi požar u prostorijama RTPV - navedeno je u izveštaju sudskog veštaka Radovana Popovića.