U PODGORICI je održana još jedna protestna šetnja korisnica naknada za majke sa troje i više dece, koje su ovoga puta zatražile od predsednika Crne Gore Mila Đukanovića da im pomogne da im se vrate ukinute naknade. Predstavnica Koordinacionog odbora korisnica naknada Željka Savković je saopštila da su majke uputile zahtev Đukanoviću da ih primi na razgovor, kako bi mu pojasnile kako i zašto majkama treba vratiti doživotno stečenih 70 i 40 odsto prosečne zarade.

PROČITAJTE JOŠ - Pravo samo za 143 majke

Savkovićeva je u zahtevu Đukanoviću navela da se nije obratila bivšem predsedniku Filipu Vujanoviću jer je potpisao da 22.000 majki ostanu bez doživotno stečenog prava, što je po Ustavu nezakonito, i zato što se nije udostojio da ispoštuje majku kao stub države.

Savkovićeva je saopštila da se ono što je učinjeno može rešiti jedino vraćanjem doživotno stečene naknade svim majkama. Ona je podsetila da je od 1. juna 2016. godine do 30. juna prošle godine više od 22.000 majki ostvarilo pravo na doživotno stečenu naknadu.


PENZIJE

MNOGE od majki koje protestuju i traže da im se vrate stečena prava kažu da iza sebe imaju godine radnog staža i da su radile verujući da će u starosti imati zasluženu novčanu naknadu i miran penzionerski život. Umesto toga, danas na podgoričkom asfaltu traže pravdu i bore se za građanska prava obespravljenih majki koje su diskriminisane i izneverene.