BIJELO POLjE - Lim, jedna od dve najčistije reke u Crnoj Gori, a možda i u regionu, ugrožena je od nesavesnih građana tokom celog svog toka kroz Crnu Goru do granice sa Srbijom.Od samog Plavskog jezera koga polako "jedu" trska i šaš, bez sumnje je najugroženiji na području opštine Bijelo Polje, zbog čega su NVO Euromost i Sportsko-ribolovno društvo "Sinjavac" pozvali sve građane i ribolovce, da snimaju i fotografišu sve primere ugrožavanja reke lepotice i prosleđuju ovim dvema organizacijama zbog javnog "žigosanja" vandala na fejsbuk-stranicama.

Zasada, građani se odazivaju apelu, ali, i nesmanjenom žestinom kidišu na reku. Upravni odbor SRD Sinjavac "povodom sve očiglednijeg zagađivanja Lima od strane mesnih prerađivača i vlasnika farmi kokošaka u industrijskoj zoni Nedakuse", saopštio je da će preduzeti radikalnije mere da se ta nekad ribom bogata reka zaštiti, jer je stanje krajnje alarmantno i zabrinjavajuće.

- Poslednji je momenat da se preduzmu konkretne mere na zaštiti ribljeg fonda. Pomoć u rešavanju problema sa zagađivanjem Lima zatražićemo i od premijera Duška Markovića i ministra poljoprivrede Milutina Simovića - saopšteno je iz "Sinjavca", uz upozorenje da preti opasnost od potpunog istrebljenja ribe. - A bili smo nadaleko poznati po bogatstvu ribljeg fonda i mestima za ribolov, posebno za nas sportske ribolovce. Zato apelujemo na nadležne da odmah preduzmu mere da se ovaj pomor konačno zaustavi.


ZAGAĐIVAČI

IZ medija smo saznali da je voda zagađena, da je to utvrđeno na tri mesta i da voda iz Lima nije ni za kakvu vrstu upotrebe - kažu bjelopoljski ribolovci, prema čijem mišljenju pored mesarskih radnji i farmi kokošaka, veliki problem predstavljaju i mehaničarske radnje, perionice automobila i auto-servisi koji se bave zamenom ulja. Sve otpadne vode idu direktno u Lim, a pomoću divljih "priključaka", kojih u Bijelom Polju, kako se procenjuje, ima oko 1.000.PROČITAJTE JOŠ:

Lim truju sa svih strana

Lim crven od krvi

Berane: Otpad sa divlje deponije ubija Lim