„Smirivanje“ tla na Ohridskoj rivijeri

M. S.

četvrtak, 29. 06. 2017. u 11:56

„Смиривање“ тла на Охридској ривијери

Foto: Mladen Stančić

Prema ocenama seizmologa ječ je o „redistribuciji naprezanja snage seizmički aktivnog podračja“, kao i da zbog toga ne treba očekivati jače potrese

Dva zemljotresa ponovo su uzdrmala širi region Ohrida u Makedoniji. Prvi potres, prema informacijama evropskog mediteranskog seizmološkog centra, registrovan je u 02:37 časova ,u noći između srede i četvrtka, sa magnitudom od tri stepena Rihterove skale. Epicentar tog udara, na dubini od pet kilometara, kako je objavljeno, nalazio se na osam kilometara istočno od Ohrida.

Na istom području, drugi potres je registrovan u 04:41 časova, sa magnitudom od 3,1 stepeni iste skale. Epicentar zemljotresa na dubini od hiljadu metara, bio je na 13 kilometara severoistočno od Ohrida.

Nova dva zemljotresa su dodatno uznemirili stanovništvo i turiste u Ohridu i okolini, ali nisu izazvali nikakvu materijalnu štetu na objektima.

Seizmolozi ocenjuju da i dva najnovija potresa potvrđuju da je reč o „redistribuciji naprezanja snage seizmički aktivnog podračja“. Ukazuju da ne treba očekivati nove potrese tla snažnije magnitude budući da se sa svakim registrovanim zemljotresom gubi potencijal za snažnije udare.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije