Kosorova protiv povlačenja tužbe protiv Srbije

Tanjug

28. 11. 2011. u 17:37

Hrvatska premijerka i šefica HDZ-a osudila je najavu svojih političkih protivnika iz "Kukuriku koalicije" da će povući Zakon o ništavosti pravnih akata JNA, SFRJ i Srbije

ZAGREB - Hrvatska premijerka i šefica HDZ-a Jadranka Kosor osudila je najavu svojih političkih protivnika iz "Kukuriku koalicije" da će povući Zakon o ništavosti pravnih akata JNA, SFRJ i Srbije, ali i moguće povlačenje tužbe za genocid protiv Srbije.

Zoran Milanović, Radimir Čačić, Vesna Pusić, Silvano Hrelja i Ivan Jakovčić ćutali su o srpskom zakonu iz 2003. koji se odnosio na nadležnost procesuiranja ratnih zločina na području cele Jugoslavije odnosno njegovoj dopuni iz 2009. godine, rekla je Kosorova na predizbornom skupu u Omišu kod Splita.

"Ali zato pljuju po zakonu koji je donela naša vlada u zaštiti hrvatskih branilaca", rekla je ona.

Kosorova je, kritikujući i najavu "Kukuriku koalicije" o mogućem povlačenju tužbe protiv Srbije, rekla da "dok god vladu vodi HDZ nema povlačenja te tužbe".

"Hrvatska još uvek traži 999 branilaca i civila, a ključ za rešenje njihovih sudbina je u Beogradu, tačnije u arhivima zločinačke JNA", rekla je Kosorova.

Zakon o ništavosti pravnih akata JNA, SFRJ i Srbije donet je nedelju dana pre raspuštanja sabora s nategnutim kvorumom sa 77 poslanika, sa 72 glasa za i pet suzdržanih.

Potpredsednica Hrvatske narodne stranke Vesna Pusić, koja je kandidat za ministarku spoljnih poslova u slučaju pobede "Kukuriku koalicije", najavila je da će povlačenje Zakona o ništavosti pravnih akata JNA, SFRJ i Srbije biti među prvim potezima vlasti nakon izbora, kao i da će se raditi na međusobnom povlačenju tužbi za genocid koje su jedna protiv druge podnele Hrvatska i Srbija.

Parlamentarni izbori u Hrvatskoj održavaju se u nedelju, 4. decembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Činić Čedomir

28.11.2011. 18:31

Jedino kod nas, neuspeh se pozitivno boduje za razliku od evropskih drzava bivsi premier italije i grcke bili su primorani da podnesu ostavku jer nisu mogli da se suoce sa teskom situaciom u zemlji.

Olala

28.11.2011. 18:36

Točno.kukuriku koalicija je za povlačenje tužbe i ukadinje Zakona o ništetnosti pravnih akata JNA,SFRJ i Srbije,jer kukuriku koalicija je za treću Jugoslaviju i to govore u predizbornoj kampanji.Raspoloženje glasača je takvo da će podržati program kukuriku koalicije.

Činić Čedomir

28.11.2011. 19:27

to bi bilo olaksanje cuti izjave nasih politicara i odgovore na pitanje koje je postavljeno na najbolji moguci nacin, cisto da nebude da neko drgi ucenjuje.

Bata

28.11.2011. 19:44

I ja sam isto da se tuzbe ne povuku. Treba da stvar da se rascisti. Da sam tuzilac bilo bi mi 1000 puta lakse da dokazem srpsku nego hrvatsku tuzbu. Etnicke posledice se kod "genocida" nad Srbima lepo vide (koji je etnicki sastav stanovnistva sada, a koji je bio 1991) dok kod "genocida" nad Hrvatima to nije tako jasno.

Slavo

28.11.2011. 19:58

Pa i nebi bilo dobro da Hrvatska povuce tuzbu jer bi srpske vlasti verovatno automatski pocele velikodusno da oprastaju svu proslost naslednika fasisticke tvorevine i ideologije NDH koja je pocinila genocid jedan od najvecih u drugome svetskome ratu na podrucju zapadne hemisfere zemljine lopte a po sredstvima i nacina izvrsenja jedan od najprimitivnijih krvavih zlocina od vremena progona ranih hriscana.. U logoru Jasenovcu je ubijeno vise od 30 000 dece a gde je logor Jadovno,Pag,itd?

bosko

29.11.2011. 14:38

Za nju su i Tudzman i Paraga, bili mala deca, koliko je ona sovinisticki, i nacisticki obojena. Ona je veliki Srbomrzac, ali joj nimalo nesmeta da zivi u stanu od srbina, koga je proterala. zabraniti joj dolazak u Srbiju, a Tadic neka joj se izvini sto Srbi postoje.