Desničar na čelu francuske vlade: Evo ko je Žan Kasteks

G. ČVOROVIĆ

petak, 03. 07. 2020. u 23:59

Десничар на челу француске владе: Ево ко је Жан Кастекс

SMENA Odlazeći premijer Eduar Filip i novi mandatar Žan Kasteks/Foto AP

Dosadašnji Francuski premijer podneo ostavku, Makron odmah imenovao novog
EDUAR Filip više nije premijer Francuske! Posle nešto više od tri godine (tačno 1.145 dana), podneo je u petak ostavku, koju je predsednik države prihvatio. Odmah je u, u roku od nekoliko sati, imenovan novi premijer. To je Žan Kasteks, malo poznat široj javnosti, zadužen od aprila za postepeni izlazak Francuske iz opšteg karantina usled epidemije virusa korona.

Očekivale su se promene posle održanih lokalnih izbora, govorilo se da bi Makron možda mogao i sa novim premijerom da krene u završnicu svog predsedničkog mandata, ali je odlazak Filipa ovako iznenada, bez najave, ipak iznenađenje.

Posle izbora, na kojima su kandidati bliski predsedniku doživeli slab rezultat, s lošom izlaznošću i usred velike zdravstvene krize, promena sastava vlade je bila gotovo neminovna. Makron traži izlaz za "zaokret", u susret predsedničkim izborima 2022. godine. Prethodnih dana je najavljivao "nov tim", ali nije precizirao da li je mislio samo na ministare. Isticao je poverenje koje postoji između njega i Filipa. To, očigledno, nije bilo dovoljno da se saradnja nastavi.

Filip poslednjih meseci nije krio želju da se vrati u Avr, odakle je, kao gradonačelnik, došao za premijera. Na upravo održanim izborima osvojio je više od 58 odsto, i to mu je bila idealna izlazna strategija.

Iako između Makrona i Filipa nikada nije bilo javnih nesuglasica, nisu uvek bili na istoj liniji, kada je reč o "žutim prslucima", penzijskoj reformi ili sada, oko upravljanja krizom izazvanom pandemijom, naročito oko ekonomskih poteza koji predstoje. Eduar Filip će mir sada ponovo pronaći u Avru, gde će za gradonačelnika biti inaugurisan u nedelju ujutro, iako je 57 odsto Francuza želelo da on ostane premijer, među kojima više od 80 odsto Makronovih glasača.

Imenovanje Filipa 2017. godine bilo je isto toliko iznenađenje, kao i imenovanje Žana Kasteksa sada. Malo poznat javnosti, Kasteks je izašao u prvi plan kada mu je u aprilu Makron poverio važnu ulogu u izlasku nacije iz izolacije. I dok je početak epidemije obeležilo dosta kontroverzi oko nedostatka maski i testova, svi se slažu da je Kasteks, zasad, svoj posao obavio gotovo besprekorno.

Reč je o političaru iz senke, koji se nije eksponirao ni tokom poslednje funkcije, kada nije dao nijedan intervju. Radio je u različitim ministarstvima, bio više puta direktor kabineta, da bi 2011. postao zamenik generalnog sekretara Jelisejske palate. Blizak je bivšem predsedniku Nikoli Sarkoziju.

Nedavno je bio zadužen i za međuministarsku koordinaciju za Olimpijske igre 2024. godine u Parizu. Predsednik je opštine mesta Prad u Istočnim Pirinejima.

Žan Kasteks je rođen 25. juna 1965. godine i ima četiri kćerke. Oženjen je sa Sandrom Ribelajg, za koju se govori da je prava Katalonka. Obožava ragbi. To će mu možda sada pomoći na novoj funkciji, gde ga čekaju teška borba na oporavku zemlje posle izlaska iz zdravstvene krize koja još traje i velika socijalna napetost.

PARAVAN ZA MAKRONA

Makronovi protivnici ističu da je izborom Kasteksa, predsednik odlučio da ne menja dosadašnji kurs, naročito na polju socijalnih prava i ekologije, kao i da će ostati u prvom planu, jer se nije opredelio za poznatiju ličnost. Kasteks je republikanac, desničar, a oni koji ga poznaju opisuju ga kao čoveka bez dlake na jeziku, tehnokratu, samostalnog i staloženog.

VLADA

SASTAV nove vlade bi trebalo da bude poznat u nedelju, najkasnije u ponedeljak, a prvu sednicu kao premijer Žan Kasteks održaće u sredu.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije