MOSKVA - OD STALNOG DOPISNIKA

BROJ zaraženih korona virusom u Rusiji ponovo je počeo da raste bez obzira na optimističke prognoze lekara i političara. U minula 24 sata u Ruskoj Federaciji je zaraženo 9.035 osoba od kojih čak 40 odsto nije imalo nikakvih simptona već su testirani jer su bili u kontaktu sa onima koji su završili u bolnici. Najviše je zaraženih u Moskvi, zatim u Podmoskovlju i Sankt Peterburgu.

Do sada je ukupno zaraženo koronom u Rusiji 414.878 od kojih je izlečeno 175.877 ljudi. Minulog dana je umrlo 162 bolesnika a ukupno je do sada preminulo 4.855 osoba.

Lekari se nadaju da će uskoro početi rapidniji pad broja zaraženih ali insistiraju da se građani pridržavaju pravila i na mestima gde se okuplja veći broj ljudi ili u prodavnicama nose maske i zaštitne rukavice.

Bez obzira na ove brojke i "lošu" statistiku, vlasti u Moskvi od ponedeljka su počele da ublažavaju pojedine mere, devet nedelja nakon što su uvedene. Tako su od ponedeljka parkovi i tržni centri otvoreni, a građanima je dozvoljeno da se šetaju i ograničeno vežbaju prvi put od uvođenja mera.

Jedan od glavnih razloga što slabe karantinske mere je ne samo psihološki zamor građana nego i pad standarda. Prema najnovijem istraživanju koje je napravio institut moskovske Više škole ekonomije, oko deset odsto građana Rusije ostalo je bez posla, 40 odsto je izgubilo deo zarade, dok sedam odsto dobija platu sa zakašnjenjem.

Iako u većem delu Rusije danima pada kiša, sve se više govori o letovanjima. Što se tiče letenja avionima, vlasti su prihvatile predlog avio-prevoznika koji su tražili da se ukine odluka da razmak među putnicima bude metar i po. Kad avioni počnu da lete putnici će moći da sede jedan do drugoga ali će na licu morati da imaju maske. Razlog da se udovolji avio kompanijama je taj što one već sada imaju velike gubitke.

KREMLj: PUTIN AKTIVNO RADI

RUSKI predsednik Vladimir Putin nije u samoizolaciji zbog epidemije kovida 19, aktivno radi, samo je smanjen broj njegovih kontakata, izjavio je portparol ruskog predsedništva Dmitrij Peskov. On je kazao da Putin održava sastanke preko interneta i video-konferencija. Ipak, kako je rekao, broj direktnih sastanaka "licem u lice" je smanjen jer je zbog "neophodnosti da se predsednik zaštiti od svake infekcije".

ZAPALILA SE MRTVAČNICA

U Sankt Peterburgu u Drugoj gradskoj bolnici se zapalila mrtvačnica u kojoj su bila tela pet osoba preminulih od virusa korona. Prema informacijama policajaca zapalio se neispravni kompresor rashladnog uređaja.