MILANO: SPECIJALNO ZA NOVOSTI


TRI meseca smo u Italiji disciplinovano sledili stroge direktive "eksperata" koji su neprekidno ponavljali da moramo da se priviknemo na novi režim života ukoliko ne želimo da umremo, od virusa korona, u strašnim mukama. Italijanske bolnice bile su pred kolapsom i čak je 165 lekara preminulo usled neadekvatne zaštite prilikom lečenja pacijenata. Za sve to vreme Evropa se pravila kao da se u zemlji osnivaču Unije ništa ne dešava. A onda se iznenada probudila i ponudila vrlo sumnjivi program izlaska iz ekonomske krize prouzrokovane pandemijom.

Ovako Italijani komentarišu odnos briselske birokratije i "bratskih zemalja" EU prema drami kroz koju prolazi ova zemlja.

Ako je Evropska unija bila nema za italijanske vapaje za pomoć, ona je stigla iz Kine i Rusije koje su u grotlo zaraze uputile timove iskusnih lekara, ali i iz male Srbije, koja je poslala šest aviona humanitarne pomoći u medicinskom materijalu. Ovaj humani gest odmah je od ovdašnjih "evropejaca" dočekan na nož i to kao "jeftina populistička propaganda iza koje se ko zna šta sve još krije", kako je napisala "Republika".

Italijanski premijer Đuzepe Konte više nije imao argumenata da obuzda desničarsku opoziciju koja je tražila njegovu ostavku. A još manje da primiri očajne građane koji su ostali bez posla, ali i bez novca, s obzirom na to da obećana državna novčana pomoć ne stiže.

Najzad je vlada Kontea proglasila početak "faze 2", odnosno popuštanje mera stroge samoizolacije. U međuvremenu su na internetu osvanule i biografije "eksperata" koji su mesecima plašili "crnom kugom", ali i analize pravih naučnika, uključujući i dva nobelovca, koji odgovorno tvrde da je u pitanju samo vešta politička igra kako bi se narod baš orvelovski anestezirao i tako postao prestrašen, poslušan i pokoran. Naravno, sve ono što ne odgovara "zvaničnoj verziji" odmah je proglašeno za lažne vesti.

Posle nekoliko dana "slobode" zvanični državni teror je opet krenuo - oglasio se milanski gradonačelnik Đuzepe Sala koji je zapretio da će "opet sve zatvoriti i niko neće moći da mrdne iz kuće!".

Pogotovo što su građani počeli da se okupljaju na ulicama i da protestuju, a mnogi od njih su besno skidali i obavezne maske i rukavice noseći transparente: "Bolje da umrem od korone nego od gladi."

Tako je 27. maja formirana i nova stranka - "Slobodna Italija" (Italija libera), koja je u svom osnivačkom aktu otvoreno naglasila da traži izlazak Italije iz Evropske unije. Osnivači nisu neki avanturisti i diletanti, već najbolji italijanski advokati, finansijski eksperti i intelektualci. Đan Luka Projeti Topi je povodom potpisivanja osnivačkog akta izjavio:

- Ovo je samo prvi korak, ali i istorijski dan i kamen temeljac da mi kao zemlja povratimo svoj suverenitet koji je, ujedno, i šansa za novu italijansku renesansu. Oduvek smo bili kolevka evropske civilizacije i kulture i protagonisti evropske istorije i odbijamo da budemo evropsko roblje.

Inače, za 2. juni, Dan italijanske republike, zakazan je i centralni protest italijanske opozicije u Rimu, sa paralelnim manifestacijama širom Italije usled još uvek važeće zabrane kretanja izvan mesta boravka.

Iznenada i baš "slučajno" 28. maja stiže vest da je u Briselu postignut dogovor da će Italija od EU dobiti novčanu pomoć od 172 milijarde evra. Italijanski levičari odmah slave, a premijer Konte izjavljuje: "Ovo je naša pobeda". Ali, euforija je splasla kada je objavljeno da je, za celu EU, u pitanju 750 milijardi evra - 500 će biti bespovratno, a ostatak od 250 u vidu dugoročnog kredita, sa još uvek nepoznatim uslovima vraćanja.

Jedini je problem je što će pomenuti novac eventualno stići tek u proleće 2021. Naravno, ukoliko se sve članice Unije prethodno dogovore.


PROTEST "NARANDžASTIH PRSLUKA"

NA milanskom trgu Duomo, uprkos zabrani gradonačelnika Sale, juče je ipak održan protest "Narandžastih prsluka", narodnog pokreta koji predvodi bivši general karabinjera Antonio Papalardo i zastupnik u italijanskom parlamentu. Okupilo se nekoliko stotina ljudi, bez maski i zaštitnih rukavica, a nikome nije palo na pamet da poštuje distancu od obavezna dva metra.

U vrlo naelektrisanoj atmosferi zatražena je hitna ostavka vlade premijera Kontea, ali i izlazak iz EU i povratak na nacionalnu valutu liru.

Slični protesti su juče održani i na centralnim trgovima širom Italije.NISMO KOLONIJA LEPROZNIH

ITALIJANSKI ministar spoljnih poslova Luiđi di Majo upozorio je da će se Evropska unija srušiti ako vlade njenih zemalja članica Italiju, koja je teško pogođena pandemijom virusa korona, zbog toga budu tretirali kao "koloniju leproznih bolesnika" i stavili je na "crne liste" pred letnju turističku sezonu.

Di Majo je svoj stav izrazio u objavi na "Fejsbuku", i to pošto je Grčka najavila da ovog leta, zbog visokog stepena zaraze virusom korona u njihovim zemljama, neće primati turiste iz Italije, Španije, Velike Britanije i još nekih država.