PARIZ: OD STALNOG DOPISNIKA


FRANCUSKA država pozvala je hakere širom zemlje da namerno pokušaju da uđu u sistem nove aplikacije "stop kovid" namenjene otkrivanju obolelih od virusa korona! I to nije sve. Svaki haker koji uspe da doaka državnim informatičarima, dobiće dve hiljade evra.

To je samo jedna od mera kojima vlada namerava da ubedi građane da će podaci o njihovom zdravstvenom stanju biti dobro obezbeđeni.

- To je najbolje čuvana zdravstvena baza podataka u Francuskoj - uverava državni sekretar za digitalna pitanja Sedrik O.

Od ovog vikenda, aplikacija će biti dostupna svima, a njena zvanična primena se očekuje od ponedeljka. Cilj je, po principu sličnom kao u nekim drugim državama, da se sazna da li se neko preblizu susreo s obolelim. Od lekara prethodno mora da se dobije dozvola za prijavljivanje.

Ali, ne ide sve kao podmazano. Mnogi se pitaju čemu će da služi aplikacija, sada, na kraju epidemije, kada ima tek stotinak obolelih dnevno u ovolikoj zemlji.

- Spadam među one koji ne žele da se sazna uz koga sam bio bliže od jednog metra tokom petnaest minuta. Toliko je potrebno za poljubac - poručio je vođa "Nepotčinjene Francuske" Žan Lik Melanšon.