Pandemija podelila vlast: Da li francuskog predsednika Makrona ugrožava premijer

G. ČVOROVIĆ

14. 05. 2020. u 06:27

Пандемија поделила власт: Да ли француског председника Макрона угрожава премијер

Javnost nije odobravala neke Makronove poteze AP Photo/Ian Langsdon

Da li francuski premijer Eduar Filip ugrožava predsednika Emanuela Makrona u vreme epidemije koja pogađa zemlju. Jedan naciji donosi nadu, drugi liči na pesimistu
PARIZ OD STALNOG DOPISNIKA

KRIZA nastala virusom korona dovela je do tenzija u vrhu francuske vlasti, između predsednika Emanuela Makrona i premijera Eduara Filipa. U Jelisejskoj palati i Matinjonu insistiraju na tome da predsednik i premijer istupaju jednim glasom, ali je od početka epidemije razlika u njihovom nastupu vidljiva.

Iz Makrona isijava više optimizma, insistira na obnovi posle krize i nekim boljim danima, pripremajući građane na period kada će se, posle dosta muka, pojaviti svetlo na kraju tunela. S druge strane, Eduaru Filipu je zapao zadatak pragmatičnog svakodnevnog upravljanja epidemijom, što samo po sebi nosi dramatičniji i napetiji način govora.

Jedan, tako, ispada pozitivan i donosi nadu, drugi liči na pesimistu. Ali to ne znači i da građani, u ovoj suprotstavljenoj strategiji komunikacije, više veruju lepim rečima.

Makron je uopšteniji i gleda u budućnost, dok Eduar Filip precizno pokazuje karte i grafike, a ljudi se u trenucima zabrinutosti za sebe i svoje najbliže više vezuju za konkretne stvari koje im iznosi premijer, zbog čega, ovih dana, Filipu popularnost manje opada nego predsedniku.

Istraživanja Makronu daju do 43 odsto podrške, a Filipu do 46.

U trenucima krize, Francuzi se po pravilu okreću predsedniku, a pošto je sada došlo i vreme za kritike, onda Makron nosi sa sobom veću negativnu sliku. Kao i svugde u svetu, postavlja se pitanje da li su dobro i na vreme reagovali, a ovde, pre svega, građani zameraju nedostatak maski i testova. Javnost naročito zamera to što su iz vrha vlasti na početku isticali da maske nisu potrebne, samo zbog toga što ih nije bilo dovoljno.

Francuzi su kritičniji nego drugi. U Italiji, Španiji, SAD ili Velikoj Britaniji, na primer, karakteristična je solidarnost građana sa vlašću, i pored katastrofalne situacije i grešaka koje su se tamo dogodile. Ali, Gali ne bi bili Gali kad ne bi negodovali.

(NE)SLAGANjE

RAZMIMOILAŽENjA između predsednika i premijera u Francuskoj nisu novost. Nisu se slagali ni De Gol i Pompidu oko `68. Tako je i sada kada se ne slažu Makron i Filip u mnogobrojnim krizama, od "žutih prsluka", preko penzijske reforme, do virusa korona. Ali, dopunjuju se i računaju jedan na drugog.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Рашо

14.05.2020. 09:40

Мали од банке ( Макрон) се слабо сналази и још заступа интересе својих послодаваца а овај би човек да нешти уради и за народ!