JEDAN od dvojice američkih državljana koji su, prema saopštenju Venecuele, uhapšeni zbog pokušaja ubistva venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura, izjavio je tokom saslušanja da je plan bio da se zauzme aerodrom i da Madura odvedu u SAD.

- Trebalo je da dođemo u Karakas i zauzmemo aerodrom. Plan je bio da obezbedimo dolazak aviona i da prenacimo Madura u SAD - rekao je jedan od pritvorenika.

Pročitajte još: Neuspelo pravdanje ili OTVORENA PRETNjA Majka Pompea: "Da su Amerikanci bili umešani u puč u Venecueli, SVE BI BILO DRUGAČIJE!"

Video-snimak saslušanja saradnika privatne kompanije koja se bavi obezbeđenjem „Silverkorp“ Luka Denmana objavljen je na Tviter stranici venecuelanskog predsednika.

Tramp i Pompeo su krivi

Venecuelanski lider optužio je američkog predsednika Donalda Trampa i američkog državnog sekretara Majka Pompea za organizaciju neuspele invazije na Venecuelu, koja je izvedena 3. maja.

- Da je to (invazija) uspelo, oni (SAD) bi pokušali da izazovu eskalaciju sukoba. Za to su odgovorni Donald Tramp i Majk Pompeo - izjavio je Maduro tokom konferencije za štampu u Karakasu.

Pročitajte još: Tramp odgovara na Madurove tvrdnje: "Situacija u Venecueli NEMA VEZE sa Amerikom"

Venecuelanske vlasti nameravaju da pošalju Haškom tribunalu materijale o pokušaju invazije na Venecuelu, a odgovarajuće izveštaje će pripremiti Ministarstvo inostranih poslova te zemlje.

-Dao sam naređenje venecuelanskom ministru inostranih poslova Horheu Areasu da pošalje izveštaje i video-snimak o toj agresiji Haškom sudu, predmet agresije treba dodati već postojećoj tužbi Međunarodnom krivičnom sudu - rekao je Maduro.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije osudilo je danas postupke plaćenika, koji su pokušali da izvrše invaziju na Venecuelu sa ciljem da izvedu teroristički napad.

-Postupci plaćenika zaslužuju bezuslovnu i odlučnu osudu -navedeno je u saopštenju Ministarstva.

Podsetimo, Maduro je u ponedeljak rekao da su venecuelanske vlasti uhapsile dvojicu američkih državljana koji su, kako je naveo, sarađivali sa američkim vojnim veteranom koji je preuzeo odgovornost za neuspelu akciju.

Vašington, sa svoje strane, poriče da su zadržani američki državljani. Prema rečima američkog državnog sekretara Majka Pompea, SAD će pokrenuti istragu kako bi utvrdili da li se zaista radi o Amerikancima.

(rs.sputniknews.com)