Sunčeva svetlost brzo uništava koronu, ali ne treba očekivati previše: Procureli rezultati tajne američke studije

Novosti Online

18. 04. 2020. u 23:02

Izveštaj američkih naučnika pruža nadu da nadolazeće letnje vreme može drastično smanjiti širenje zaraze virusom korona na severnoj Zemljinoj hemisferi

Сунчева светлост брзо уништава корону, али не треба очекивати превише: Процурели резултати тајне америчке студије

Foto: Tanjug/AP Claudio Furlan

PRELIMINARNI rezultati eksperimenata sprovedenih u američkoj državnojlaboratoriji pokazuju da virus korona ne može dugo da preživi na visokim temperaturama i u sezoni visoke vlažnosti, brzo ga uništava sunčeva svetlost, a sve to dokazuje kako su prva kontrolisana naučna ispitivanja - koja dosad nisu mogla biti i dokazana - vrlo verovatno ipak istinita.


Sažetak ovih preliminarnih rezultata, i dalje namenjenih "samo za službenu upotrebu", u posedu je “Yahoo News-a”, a pruža nadu da nadolazeće letnje vreme može drastično smanjiti širenje zaraze virusom korona na severnoj Zemljinoj hemisferi, iako stručnjaci svejedno upozoravaju kako to ni na koji način neće potpuno ukloniti ili čak nužno smanjiti nove slučajeve zaraze virusom KOVID-19.


- Rizik od prenošenja virusa s površina na otvorenom manji je na dnevnom svetlu i u uslovima veće temperature i vlažnosti. Sunčeva svetlost brzo uništava virus - piše u sažetku studije sprovedene u Nacionalnom centru za bioobrambenu analitiku i protivmere, državnelaboratorije izgrađenenakon terorističkih napada 11. septembrasa ciljem odgovora na 'biološke pretnje'.Laboratorijadeluje u sklopu Ministarstva unutrašnje bezbednosti (Deparment of Homeland Ssecurity) iz kog u poverljivom izveštajuupozoravaju da zatvoreni prostori saniskom vlagom, kao što su kabine aviona, zahtevaju dodatnu brigu kako bi se smanjio rizik od prenošenja zaraze. Spomenuto ministarstvo odbilo je da službeno odgovori na pitanja o rezultatima studije - kažu kako ne žele da iznose bilo kakve zaključke na temelju još neobjavljenih podataka.


- Posvećeni smo borbi protiv virusa KOVID-19, a zdravlje i sigurnost američkog naroda glavni su nam prioritet. Nije nam u praksi da komentarišemosadržaj neslužbenog dokumenta koji je 'procureo' u javnost. Bilo bi neodgovorno nagađati, donositi zaključke ili nenamerno pokušati sa uticajem na javnost na temelju dokumenta koji još nije recenziran, tj. podvrgnut strogim naučnimvalidacijskim pristupima - stoji u njihovom saopštenju.


Yahoo News piše kako su ispitivanja izvedena na virusnim česticama iz sekreta nosa - i to u zatvorenom prostoru u uslovimakoji su oponašali različite vremenske prilike. Tačnije, ispitivalo se koliko dugo će virus korona iz kapljice od kašlja ili kijanja preživeti u određenim uslovima povezanima s temperaturom, vlagom i sunčevom svetlošću. Laboratorijasad asprovodi dodatna ispitivanja, poput eksperimentisanja sa tehnikama za sterilizaciju zaštitne opreme.


- Simulirano sunčevo svetlo brzo je ubilo virus u aerosolima, a bez tog tretmana značajan gubitak virusa unutar 60 minuta nije uočen - pokazali su preliminarni laboratorijski eksperimenti.


Iako rezultati ovih testova još nisu javno objavljeni, HarviFajnberg, vođaStalnog odbora za nove zarazne bolesti i pretnje zdravlju pri Nacionalnoj akademiji, o planovima za provođenje eksperimenata pisao je još 7. aprilau pismu adresiranom na Belu kuću.


U pismu upućenom Kelvinu Drogemajeru, najvišem naučnomsavetniku predsednika Donalda Trampa, Fajnberg je napisao kako je "laboratorija Ministarstva unutrašnje bezbednosti dobro prilagođena za planirane vrste studija, a njen opseg i relevantnost itekako su vredni daljnje primene". U pismu je takođe objasnio kako planiraju da "stvoretelesne tečnosti zaraženih, uključujući sekret nosa i sekrecije donjeg respiratornog trakta".


Podsetimo, i priđašnjenaučne analize ukazale su na to da bi virus korona mogao puno sporije da se širi u zemljama sa toplijom klimom. U korist tome idu i podaci prikupljeni iz Indije i Pakistana - naime, broj zaraženih onde ne raste tako brzo kao u nekim drugim zemljama.


Ipak, uticajtopline na ko virus rona podstakaoje neke političare da potpuno pogrešno interpretiraju činjenice - neki su čak podsticali ljude da što više izlaze napolje, tvrdeći da će sunčeva svetlost ubiti virus. Problem je, međutim, u tome što ljudi bez širokog imuniteta i dalje mogu daprenose virus korona drugima, čak i kad je toplo vreme.


- (Ultraljubičasto) svetlo razbija DNK na fragmente. Ako virus lebdi u vazduhu u kojem 'postoji' sjajna sunčeva svetlost, njegova UV komponenta razbiće DNK ili RNK na komade - izjavio je za Yahoo News naučnikArthur Anderson, koji je radio pri Institutu za zarazne bolesti vojske Sjedinjenih Američkih Država.


- Želimo o virusu daučimo što brže i što više možemo. Želimo da barem kažemo: 'Ovo jestepreliminarno i treba biti oprezan. Ali zašto zadržavati informacije? Možda vlada želi da kontrolišenačin na koji će se poruka pustiti u javnost, ali rekla bih kako to u vreme globalne pandemije ipak nije toliki prioritet, smatra doktorkaKavita Patel, saradnica Yahoo Newsa i Brukings Instituta.


(jutarnji.hr)Pratite nas i putem iOS i android aplikacije