AMERIKA je ostavila najcrnji dan iza sebe jer je zabeležen rekordan broj mrtvih u jednom danu - 1.736. Od početka pandemije umrlo je 12.857 osoba.

I u Njujorku, epicentru virusa u SAD, zabeležen je najsmrtonosniji dan od početka pandemije jer je registrovan 731 novi smrtni slučaj, a ukupan broj preminulih popeo se na 5.489, rekao je novinarima guverner države Njujork Endrju Kuomo. Međutim, gradske službe upozoravaju da je taj broj veći jer svakodnevno u domovima umire 200 Njujorčana, a njihova smrt se ne evidentira u zvanične podatke, jer nisu testirani.

Procene su da bi ovaj američki grad mogao da po tragičnim posledicama epidemije pretekne najveće evropsko žarište Italiju. Već sada se bolnice širom Velike jabuke sve teže bore sa naletom zaraze.

- Svim pacijentima koji dolaze potreban je kiseonik, a nekima i respirator. Samo u periodu od 12 sati morali smo da stavimo 14 pacijenata na respirator - kaže lekar Džon Maršal iz bolnice "Mejmonidis" u Bruklinu.

Više od 300 bolnica je još pre dve nedelje izrazilo zabrinutost zbog predugog čekanja rezultata testova, nedostataka medicinskog osoblja i opreme. Ti problemi prisutni su širom zemlje, ne samo u Njujorku.

VLASNIK "TVITERA" DAJE MILIJARDU Osnivač i vlasnik "Tvitera" Džek Dorsi će dati milijardu dolara za borbu protiv pandemije virusa korona. Dorsi je objasnio da suma predstavlja 28 odsto njegovog bogatstva, a da bi obezbedio milijardu dolara postepeno će prodavati akcije svoje druge kompanije "Skver", specijalizovane za digitalno plaćanje. Dorsi je prema navodima Forbsa "težak" 3,3 milijarde dolara.

- Bolnica "Bomont" ostaće bez maski N95 za manje od tri dana. Druga, "Henri Ford" za manje od četiri, a Medicinski centar Detroita za manje od 10 dana. Sva tri zdravstvena sistema ostaće bez zaštita za lice za manje od tri dana, a bez hirurških odela za manje od šest dana - upozorila je guvernerka države Mičigen, Grecen Vitmer u svom "odbrojavanju dana".

Američki predsednik Donald Tramp, međutim, tvrdi da savezna vlada ima 8.675 respiratora, dostupnih američkim državama, a da će još 110.000 respiratora biti isporučeno narednih nedelja, u slučaju da zatrebaju u budućnosti. Tramp čak tvrdi da će SAD moći da pomognu drugim zemljama.

On je ponovio da se SAD možda približavaju vrhuncu pandemije, ali i da on želi da se američka ekonomija što skorije otvori prema ostatku sveta.

U situaciji kada je više od 10 miliona Amerikanaca za samo dve nedelje ostalo bez posla, bolničko lečenje u epidemiji za one bez zdravstvenog osiguranja može da košta između 42.486 i 74.310 dolara. Usvojen je paket pomoći od 2.000 milijardi dolara za saniranje posledica virusa iz koga će bolnicama biti pokriveni troškovi. Testiranje je besplatno.

Inače, do pre nekoliko nedelja vlasti u mnogim američkim gradovima i državama nastojale su da smanje upotrebu plastičnih predmeta za jednokratnu upotrebu, ali sa pandemijom u SAD javio se strah da bi upotreba predmeta za višekratnu upotrebu sa istom namenom mogla da pospeši širenje virusa. Tako su u nekim državama ukinute ili se najavljuje ukidanje ovih zabrana.