Italija u kojoj su proizvodne aktivnosti smanjene za 34 odsto zbog pandemije virusa Kovid-19, suočava se sa krizom bez presedana, a procenjuje se da će više od 420.000 ljudi ostati bez posla tokom 2020. godine.


Italijanski državni Institut za statistiku (Istat) procenjuje da će finansijska situacija usled pandemije korona virusa biti teža nego tokom svetske ekonomske krize 2008. godine.


Potrošnja će pasti za 9,9 odsto ako blokada zbog pandemije ostane do juna, navodi Istat i dodaje da je zbog pandemije virusa Kovid-19 Italija smanjila proizvodne aktivnosti za 34 odsto.


Procenjuje se da će u "krizi bez presedana" 420.000 zaposlenih u Italiji ostati bez radnog mesta ove godine, od čega polovina turističkih radnika, saopštila je Unija italijanskih privrednih komora (Unioncamere).


Turizam, koji je teško pogođen pandemijom virusa Kovid-19, veoma je značajna privredna grana Italije i čini 13 odsto BDP-a te zemlje i 14,9 odsto od ukupnog boja radnih mesta.


U Italiji, jednoj od zemalja koje su najteže pogođene pandemijom stroge mere opšteg karantina uz pojačanu kontrolu građana biće na snazi barem do 13. aprila, a kako je najavljeno, moguće je da će biti produžene do početka maja.