Nemačka pripremila 750 milijardi evra za pomoć privredi

Tanjug

23. 03. 2020. u 21:36

Немачка припремила 750 милијарди евра за помоћ привреди

Foto Tanjug / AP Claudio Furlan

Nemačka je danas predstavila paket mera vredan 750 milijardi evra za ublažavanje štete u najvećoj evropskoj privredi izazvane pandemijom virusa korona
Nemačka je danas predstavila paket mera vredan 750 milijardi evra (808,43 milijarde dolara) za ublažavanje štete u najvećoj evropskoj privredi izazvane pandemijom virusa korona, pri čemu Berlin namerava da se zaduži prvi put od 2013. godine.


"Reč je o veoma velikom paketu s brojnim merama”, rekao je ministar finansija Olaf Šolc na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom ekonomije Peterom Altmajerom , dodajući da će Nemačka udvostručiti broj kreveta u odeljenjima intenzivne nege, javlja Rojters.


Budžet savezne vlade će biti povećan za 156 milijardi evra putem novog zaduživanja, što ukazuje na odlučnost Berlina da upotrebi "sva sredstva” u borbi protiv negativnih efekata epidemije virusa korona, dodao je Šolc.


Vlada očekuje da će pandemija virusa Covid-19 gurnuti nemačku ekonomiju u recesiju, a Šolc kaže da su njegovi budžetski planovi zasnovani na pretpostavci da će bruto domaći proizvod ove godine pasti za oko 5,0 procenata.


Altmajer je naveo da vlada želi da pruži pomoć kompanijama što je pre moguće i da je Berlin spreman da zaštiti preduzeća od neprijateljskih preuzimanja tokom krize.


"Odlučni smo da zaštitimo svoje kompanije i radna mesta", poručio je Altmajer i dodao da je ova poruka namenjena hedž fondovima.


Nemačka vlada je ranije danas usvojila nacrt zakona kojim se predviđa da fond za ekonomsku stabilnost (VSF) dobije sredstva u vrednosti do 100 milijardi evra, koja može koristiti za preuzimanje direktnih udela u kapitalu kompanija kao način da se spreče strane akvizicije.


Pored toga, paket uključuje dodatnih 100 milijardi evra kredita razvojnoj banci KfW iza davanje pozajmica preduzećima čije poslovanje posrće zbog pandemije.


Vlada će dati garancije KfW banci na dug po osnovu zajmova koje bude odobrila u iznosu od 200 milijardi evra. To znači da bi ukupni novi neto dug ove godine mogao da poraste do 356 milijardi evra, u zavisnosti od toga koliko kompanija bude koristilo ove alate.


Ukupna suma od oko 356 milijardi evra novog duga predstavljala bi otprilike 10 odsto nemačkog bruto domaćeg proizvoda. Mimo toga, fond za stabilnost će davati garancije za kredite u vrednosti 400 milijardi evra, kako bi se obezbedio rizik od neizmirivanja korporativnih dugova , čime obim celog vladinog paketa dostiže iznos od 750 milijardi evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Rista Glista

23.03.2020. 23:08

Vučić kaže malopre na TV da lažu Evropljani o ciframa. Jel to tačno??

NEBOJŠA

24.03.2020. 00:25

Ovo se kaze otisli u stampariju i odstampali a nisu proglasili bankrot a drugima pametuju kako se moraju ponasati