Rusija je, ako se gleda površina teritorije, najveća zemlja na svetu, a čak 4.000 kilometara je granica između te države i Kine, koja je epicentar smrtonosnog korona virusa. Uprkos tome što se graniči sa Kinom, a godišnje ugosti na miliona turista od kojih najveći broj upravo dolazi iz te države, postavlje se pitanje kako Rusija do sada nije imala ozbiljan slučaj koronavirusa, a trebalo bi da je prva na udaru.

Ruske vlasti su, naime, još u januaru zabeležile dva slučaja ove zaraze, ali su brzom reakcijom vlasti stavljeni u karantin. Pošto su se oporavili, početkom februara oboleli kineski državljani su izlečeni i pušteni su iz bolnice.

Kako je Rusiji pošlo za rukom da ostane imuna na korona virus?

Kada je situacija sa ovim virusom u Kini eskalirala, zvanični Kremlj ograničio je ulazak putnika iz te države u Rusiju. Ne samo Kineza, nego i bilo koga drugog ko je boravio u Kini. Početkom februara, obustavljeni su letovi Aeroflota iz Kine. Zaustavljeni vozovi transmongolske i transmadžurske železnice koji su vozili iz Pekinga i prema prestonici Kine, piše "Slobodna Dalmacija".
Da ne bi rizikovali, Rusija je i zvanično zatvorila granicu prema Kini, a iste mere primenila je i za Južnu Koreju. Kremlj sprema sličan paket mera i kada je u pitanju Iran, koji preti da postane novo žarište virusa.

Za svaki slučaj, do daljeg je suspendovana i železnička linija prema francuskom gradu Nici. Turističkim agencijama u Rusiji zabranjeno je da organizuje putovanja u Italiju, a svim putnicima koji avionom dolaze iz Evrope u Moskvu i Sankt Peterburg meri se temperatura.

Karantin u Tumenu

Sanatorijum u sibirskom gradu Tumen pretvoren je u karantin u kom se smeštaju ruski državljani koji su došli iz kineskih regiona, epicentra epidemije. Moskovske vlasti koriste tehnologiju za prepoznavanje lica kako bi locirali građane koji su se vratili iz Kine, a ne pridržavaju se naredbi o kućnoj izolaciji. Prema navodima medija, zabeleženo je 88 takvih slučajeva.

Kineze, ili one za koje se posumnja da su Kinezi - policija i osiguranje u moskovskoj podzemnoj železnici izdvaja na stranu i ispituje o korona virusu. Takvo ponašanje naišlo je na oštru kritiku zvaničnog Pekinga, koji je istakao da tako nešto ne radi nijedna država u svetu. Protest je bio uzaludan, pošto je visokorangirani dipomata iz Kine odmah stavljen u karantin odmah po dolasku u Rusiji iz predostrožnosti.
Toplomer, pa Putin

Oštre mere sprovode se i kada je reč o sastancima sa predsednikom Vladimirom Putinom. Na ulazu u Kremlj meri se temperatura posetiocima koji bi trebalo da se susretnu sa Putino.
Rusi ništa ne prepuštaju slučaju, a sudeći prema zvaničnim državnim statistikama, vrlo uspešno se brane od korona virusa.