PRVO što ću da uradim jeste da zagrlim porodicu i da pojedem tri kugle sladoleda - vanilu, čokoladu i jagodu, sa čokoladnim sirupom, sirupom od višnje i šlagom, izjavio je bivši guverner Ilinoisa Rod Blagojević (63), koji je proveo osam godina u zatvoru zbog iznude, podmićivanja i korupcije i koji je pomilovan odlukom predsednika SAD.

Donald Tramp je odluku o pomilovanju Roda Blagojevića objavio rečima: "Vratiće se kući pošto je proveo osam godina u zatvoru".

Po izlasku iz zatvora, Rod Blagojević kratko se obratio medijima navodeći da je ostalo još mnogo da se uradi i da duguje poverenje građanima koji su ga izabrali za guvernera. Kako je izjavio, nikad nije dozvolio sebi da potone tokom boravka u zatvoru.

Rod Blagojević, inače član Demokratske stranke, bio je osuđen na 14 godina zatvora jer je pokušao da proda mesto u Senatu, koje je do izbora za predsednika SAD pripadalo Baraku Obami. Pušten je iz zatvora četiri godine pre nego što bi imao pravo na uslovnu slobodu, 2024. godine.

- Tramp nije morao ovo da uradi - rekao je Blagojević. - On je republikanski predsednik, a ja sam bio demokratski guverner. Duboko i večno sam zahvalan zbog odluke.

Blagojević je dodao i da se u zatvoru "približio Bogu", kao i da je u svemu ovome bilo "božje intervencije".

Prva fotografija Blagojevića posle izlaska iz zatvora načinjena je na aerodromu u Denveru, gde se ukrcao u avion kojim je odleteo u Čikago. Ono što su novinari zapazili jeste da je u vreme dok je bio guverner Blagojević bio poznat po tamnoj kosi, ali je sada sed jer su farbe za kosu zabranjene u zatvoru.

Pored Blagojevića, koji je na odsluženju 14-godišnje zatvorske kazne zbog korupcije, Tramp je u utorak pomilovao i nekadašnjeg njujorškog policijskog komesara Bernija Kerika, investitora Majkla Milkena i bivšeg vlasnika NFL tima iz San Franciska Edvarda Debartola.

Prvi nagoveštaj da bi Blagojević mogao da izađe iz zatvora pre vremena bio je u avgustu prošle godine kada je Tramp na "Tviteru" napisao da Bela kuća razmatra Blagojevićev slučaj.

Zanimljivo da su u Ilinoisu četiri od poslednjih 10 guvernera završili u zatvoru zbog korupcije. Među njima, Blagojević je osuđen na najdužu kaznu.

POSETA BEOGRADU

ROD Blagojević je rođen u Čikagu, u porodici srpskih migranata koji su se doselili u SAD 1947. godine. Pored ostalog, imao je i zapaženu karijeru u amaterskom boksu, pre nego što se pridružio Demokratskoj stranci. Zajedno sa Džesijem Džeksonom bio je u Beogradu 1999, kada je sa Miloševićem pregovarao o oslobađanju zarobljenih američkih vojnika.

SANDERS OŠTAR U KRITIKAMA

JEDAN od mogućih kandidata demokrata na predsedničkim izborima Berni Sanders oštro je kritikovao odluku o pomilovanju.

- Tramp je pomilovao utajivače poreza, prevarante sa Vol strita, milijardere i korumpirane vladine zvaničnike, dok hiljade siromašnih i dece iz radničke klase sede u zatvoru zbog nenasilnih osuda zbog droge. Tako izgleda propali i rasistički kriminalni pravosudni sistem - napisao je Sanders na "Tviteru".