Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei u sredu je održao govor povodom napada koji je njegova zemlja izvela na američke vojne baze u Iraku kao osvetu za ubistvo generala Kasema Sulejmanija.


Govoreći o tenzijama između Irana i Amerike, ali i američkih saveznika širom sveta, Hamnei je jasno insinuirao na Albaniju.

On balkansku zemlju nije pomenuo po imenu, ali je govorio o "maloj i zlobnoj evropskoj državi" u kojoj Amerikanci "sarađuju sa iranskim izdajicama i kuju zaveru protiv Islamske Republike".

Hamnei je dodao da "korumpirano prisustvo SAD u regionu treba da se okonča", navodeći da je ono izazvalo rat, podele i uništenje. On je u govoru pohvalio vrline generala Kasema Sulejmanija koji je ubijen u nedavnom američkom napadu u Iraku rekavši da je on "veliki, hrabar ratnik".


PROČITAJTE JOŠ: Iran „ubio” Trampa: Teheran objavio snimak “atentata” na američkog predsednika (VIDEO)


Više od šest godina Albanija je centar jedne od glavnih iranskih opozicionih grupa - Organizacije narodnih mudžahedina Irana (Mudžahedin-e Kalk - MEK). Organizacija ima turbulentnu i krvavu istoriju. Kao islamsko-marksistički radikali, podržavali su iransku revoluciju 1979, u kojoj je svrgnut šah. Međutim, odnosi sa tadašnjim ajatolahom Homeinijom uskoro su se pogoršali. Kada je vlada počela da se obračunava s njima, Narodni mudžahedini morali su da spasavaju glavu. Susedni Irak im je ponudio utočište, a tokom Iransko-iračkog rata (1980-1988) borili su se protiv otadžbine, na strani Sadama Huseina.


Godine 2003, saveznička invazija na Irak otežala je život Narodnim mudžahedinima. Zaštitnik organizacije Sadam Husein iznenada je nestao, a Narodni mudžahedini su često bili meta napada. Stotine njih je ubijeno ili ranjeno. Strahujući od još veće humanitarne katastrofe, Amerikanci su se 2013. obratili albanskoj vladi i ubedili je da prime oko 3.000 pripadnika MEK u Tirani.

(alo.rs)