NIKADA nisam mislila o svojim godinama, ili polu, razmišljam o razlozima zbog kojih sam ušla u politiku i stvarima zbog kojih smo zadobili poverenje birača - izjavila je Sana Marin pošto je osvajila premijersku fotelje u Finskoj.

Ipak, činjenica je da je Marin u svojoj 34. godini trenutno najmlađa premijerka ne samo Finske, već i sveta. Ujedno je i treća dama na mestu premijera Finske u kojoj su, inače, sada na čelu svih pet stranaka u parlamentu žene, od kojih su tri još mlađe od Marin.


PROČITAJTE JOŠ: Ljudski lanac u Briselu - upozorenje na klimatske promene (FOTO/VIDEO)

Sana Marin je upravo na izborima osvojila glasove socijaldemokratskih zakonodavaca i time zamenila prermijera Anti Rinea koji je pršle nedelje podneo ostavku pošto je koalicioni partner, Centristička partija, izgubila poverenje u njega zbog lošeg odnosa prema štrajku poštara. Socijaldemokrate su najveća partija u petočlanoj koaliciji, a Marin je ušla u žižu interesovanja kada je "potukla" šeficu parlamentarne grupe, Anti Limdman.

Iako nije jedina osoba koja se već u tridesetim godinama domogla premijerske titule, jer slične uspehe su postigli u Ukrajini Oleksej Hončurak, Novozelanđanka Džasinda Adern, uz Austrijanca Sebastijana Kurca, Marin je uspela da prvu rukovodeću funkciju osvoji već u dvadesetim. Postala je, naime, gradonačelnica industrijskog grada u kom je živela, Tampere, sa samo 27 godina.

Socijaldemokrata, Marin je članica parlamenta Finske četiri godine, a od juna je bila ministarka transporta i komunikacija. Rođena u Helsinkiju, u braku istopolnih roditelja, ona je majka jednog deteta zajedno sa njenim partnerom Markusom Rejkenenom.