Apokaliptična vizija francuskog predsednika: NATO više ne može da osigura bezbednost Evropi

Goran ČVOROVIĆ

četvrtak, 07. 11. 2019. u 23:15

Апокалиптична визија француског председника: НАТО више не може да осигура безбедност Европи

AP Photo

SAD pre svega gledaju svoje interese, a prestao je i da postoji inicijalni razlog zbog koga je NATO osnovan u Hladnom ratu

PARIZ

OD STALNOG DOPISNIKA

NATO je na samrti, EU na ivici ponora, a Evropa od SAD više ne može ništa da očekuje!

To je, u najkraćem, apokaliptična vizija iz intervjua koji je u dramatičnom tonu francuski predsednik Emanuel Makron dao za britanski "Ekonomist".

- Ako Evropa sebe ne bude videla kao silu u svetu, raspašće se - poručio je bez okolišanja francuski predsednik, što je značajno odjeknulo u evropskoj i svetskoj javnosti.

Ništa manje alarmantno nisu zvučale ni njegove reči upućene na račun Severnoatlantske alijanse.

PROČITAJTE JOŠ -Merkel ne deli stav Makrona da je NATO "na samrti"

- Ono što trenutno vidimo za mene je moždana smrt NATO - poručio je Makron.

To je objasnio time da SAD pre svega gledaju svoje interese, kao i da je prestao da postoji inicijalni razlog zbog koga je NATO osnovan u Hladnom ratu.

- NATO je osmišljen tako da ima jednog neprijatelja, Varšavski pakt. Tokom devedesetih nestao je inicijalni neprijatelj. Nezamislivo je da je Rusija i dalje neprijatelj - rekao je Makron.

Francuski predsednik ističe da više ne postoji nikakva strateška saradnja u odlukama između SAD i partnera u NATO.

- Prisustvujemo agresiji koju vrši jedna članica NATO, Turska, u zoni gde su u igri naši interesi, bez bilo kakve koordinacije - poručio je francuski predsednik.

On se zapitao i kako bi u tim uslovima mogao da funkcioniše član pet koji obavezuje na uzajamnu pomoć među članicama NATO, u slučaju da, na primer, Sirija Bašara el Asada odluči da uzvrati Turskoj.

- Angažovali smo se u borbi protiv Islamske države. Paradoks je u tome što američka odluka i turska ofanziva imaju isti rezultat: žrtvovanje naših partnera na terenu, sirijskih demokratskih snaga, koji su se borili protiv Islamske države - zaključio je Makron.

Francuski šef države takođe ističe da u razgovorima sa američkim predsednikom Trampom od njega dobija odgovore kao "to je vaše susedstvo, nije moje".

- Kad imate predsednika SAD koji to kaže, ne možemo, čak i ako to ne želimo da čujemo, da odgovorno ne snosimo posledice, bar tako što ćemo početi da razmišljamo - upozorio je Makron i poručio da "u jednom trenutku mora da se napravi bilans NATO".

Makron zato zagovara da Evropa povrati svoju vojnu suverenost, dodajući da NATO možda više ne može da osigura bezbednost Evropi.

- Evropa ima kapacitet da se brani. Evropske zemlje imaju solidne vojske, Francuska na prvom mestu - zaključio je Emanuel Makron.

SAVEZNIK OKREĆE LEĐA

MAKRON ističe da ono što se događa nije moglo da se zamisli pre pet godina.

- Iscrpljivanje se "bregzitom", Evropa ima toliko problema da napreduje i američki saveznik koji nam tako brzo okreće leđa u strateškim pitanjima, niko ne bi pomislio da je to moguće - zaključio je Emanuel Makron.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Janko

08.11.2019. 00:40

a ko to preti da napadne Evropu pa nato da je čuva samo se izmišljaju neprijatelji da bi se opravdalo postojanje nato i platio reket Americi za navodno odbranu

BOGDAN

08.11.2019. 19:59

ZDRAVO JE DA PO NEKAD CUJEMO DOBRE VESTI IZ USTA ZAPADNE OSVAJACE I OKUPATORE.ZATEKLA JE VAS SRPSKA KLETVA.